Στον τόπο καταγωγής του βρέθηκε σήμερα, Κυριακή 7 Μαΐου, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Ο κ. Γιώργος Περδίκης μίλησε στο μνημόσυνο πεσόντων Αστυνομικών Πυροσβεστών, στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας.

Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Κυπριακό τονίζοντας:

«Οι προκλήσεις εκ μέρους του κ. Άιντε συνεχίζονται. Φαίνεται ότι προσπαθεί να παγιδεύσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σε μια διαδικασία “γεφυρωτικών προτάσεων” με στόχο τη ματαίωση του προγράμματος γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις του κ. Άιντε για κίνδυνο θερμού επεισοδίου και για ύπαρξη στην Κύπρο δυο λαών. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμπεριφέρεται έτσι.

Ο Προέδρος Αναστασιάδης δεν μπορεί να στρουθοκαμηλίζει άλλο. Στην επιστολή που ετοιμάζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να θέτει θέμα αποπομπής του κ. Άιντε. Δεν μπορούν να καρποφορήσουν οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού με τον κ. Άιντε να υποθάλπει συνεχώς την τουρκική αδιαλλαξία και να υποσκάπτει τις θέσεις των Ελληνοκυπρίων».

Ο κ. Περδίκης στην ομιλία του στο Μνημόσυνο πεσόντων Αστυνομικών Πυροσβεστών στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας εξήρε το έργο του φιλοαστυνομικού Συνδέσμου Κύπρου και την εν γένει προσφορά των αστυνομικών και των πυροσβεστών.

Επισυνάπτεται φωτογραφία, ενώ ακολουθεί η ομιλία του κ. Περδίκη:

«Συμπατριώτες , συμπατριώτισσες, της ηρωικής Τηλλυρίας, Μου ανατέθηκε σήμερα να πω δυο λόγια στο μνημόσυνο που διοργανώνει ο φιλοαστυνομικός σύνδεσμος Κύπρου για τους πεσόντες αστυνομικούς και πυροσβέστες με την ευκαιρία των εορτασμών της πολιούχου της αστυνομίας, Αγίας Ειρήνης.

Ο φιλοαστυνομικός σύνδεσμος Κύπρου ιδρύθηκε το 1992 και από τότε επί εικοσιπέντε συναπτά έτη εργάζεται με συνέπεια και στοχοπροσήλωση για την καλλιέργεια κοινωνικής κουλτούρας εκτίμησης του έργου της Αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Όπως αναφέρεται στο καταστατικό του συνδέσμου φιλοδοξία του είναι “να βοηθήσουμε την Αστυνομία μας για μια υποδειγματικότερη και πολιτισμένη συμπεριφορά, αποτελεσματικότερη πρόληψη και καταστολή και εξιχνίαση του εγκλήματος και αποδοτικότερη συνεργασία με το κοινό διότι οι αστυνομικοί μας είναι αδέλφια και συνάνθρωποί μας. Είναι και πρέπει να είναι οι γνησιότεροι προστάτες υπηρέτες και φίλοι μας”.

Από το 1994 ο φιλοαστυνομικός σύνδεσμος Κύπρου καθιέρωσε να τιμάται η προσφορά της αστυνομικής δύναμης στις 5 Μαΐου, ανήμερα της εορτής της μεγαλομάρτυρας Ειρήνης, η οποία στον ελληνορθόδοξο χώρο – και όχι τυχαία – θεωρείται η προστάτιδα Αγία της αστυνομικής δύναμης.

Ως τέκνο αστυνομικού αλλά και ως άτομο που γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα κρίσιμα χρόνια της ζωής του μέσα στην καρδιά της αστυνομικής κοινότητας, υιοθετώ τον ευγενικό σκοπό του φιλοαστυνομικού συνδέσμου. Προσδοκούμε στην ανάπτυξη σχέσης αλληλοεκτίμησης και σεβασμού ανάμεσα στους πολίτες και την αστυνομική δύναμη. Οι αστυνομικοί μας δεν είναι όλοι διεφθαρμένοι ή ανίκανοι όπως θέλουν να τους παρουσιάσουν όσοι επιχειρούν να καταστρέψουν αυτή τη σχέση κοινωνικής αστυνόμευσης.

Διότι αστυνόμευση χωρίς την συμμετοχή της κοινωνίας και χωρίς την αγαστή συνεργασία με τους πολίτες δεν μπορεί να υπάρξει. Μια τέτοια κατάσταση οδηγεί στην αταξία, την παραβίαση κάθε αρχής δικαίου και δικαιοσύνης, στο χάος. Επιτρέψετε μου μάλιστα να διατυπώσω την άποψη ότι η καλλιέργεια της εντύπωσης ότι η αστυνομία είναι καθολικά διεφθαρμένη ή ανίκανη ή εχθρός των πολιτών, αποτελεί έργο ή διευκολύνει το έργο, των εγκληματικών κύκλων που βολεύονται και αναπτύσσονται σε αυτό ακριβώς το περιβάλλον.

Είναι δικαίωμα μας αλλά και υποχρέωση νομίζω να περιλάβουμε την αστυνομία με την φιλία μας και μέσα στα πλαίσια της φιλικής σχέσης κοινωνίας και αστυνομίας να επιμένουμε και να διεκδικήσουμε ένα αστυνομικό σώμα καθαρό, απαλλαγμένο από τη διαφθορά και την ανικανότητα. Είναι υπόθεση δική μας και το απαιτούμε να έχουμε μια αστυνομία που να υπηρετεί τις αρχές της ευνομίας και της δημοκρατίας , να υπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των πολιτών και να προσφέρει ασφάλεια και Ειρήνη. Βέβαια σήμερα μνημονεύουμε τους ήρωες της αστυνομικής δύναμης Κύπρου που έδωσαν τη ζωή τους στην ώρα του καθήκοντος.

Το καθήκον των αστυνομικών, πυροσβεστών, δεσμοφυλάκων και άλλων μελών της αστυνομικής δύναμης στις ιδιάζουσες συνθήκες της Κύπρου, και ιδιαίτερα της μαρτυρικής Τηλλυρίας, σηματοδοτείται από την συμμετοχή στον αγώνα του Κυπριακού λαού για ελευθερία και δημοκρατία. Από τα δύσκολα χρόνια της ΕΟΚΑ, στους αγώνες για την αντιμετώπιση της τουρκοκυπριακής ανταρσίας το 1963-64 , τις μάχες στην Τηλλυρία, στην Πάφο, στον Αγ. Σωζόμενο, στην Κοφίνου, στο πραξικόπημα και την εισβολή του 1974 τα μέλη της αστυνομικής δύναμης έδωσαν το αγωνιστικό παρόν τους και τίμησαν το εθνόσημο της κυπριακής δημοκρατίας. Οφείλουμε όμως και ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά του πυροσβεστικού σώματος, των μελών της ΕΜΑΚ και των αγροπυροσβεστών που υπερασπίζονται καθημερινά την ασφάλεια και τη ζωή μας. Ιδιαίτερη αναφορά οφείλω και θέλω να κάνω στα ηρωικά θύματα της τραγωδίας της έκρηξης στο Μαρί το 2011, τους ήρωες πυροσβέστες της ΕΜΑΚ.

Επιπρόσθετα μνημονεύονται σήμερα μέλη της αστυνομικής δύναμης που έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος αλλά και πολίτες που θυσιάστηκαν στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν στο έργο της αστυνομίας ή της πυροσβεστικής. Αιώνια τους η μνήμη. Συμπατριώτες συμπατριώτισσες της ηρωικής Τηλλυρίας δράττομαι της ευκαιρίας μιλώντας εκ μέρους των κοινοτήτων μας, να εκφράσω τις δικές μας ευχαριστίες στα μέλη της αστυνομικής δύναμης Κύπρου που υπηρέτησαν και υπηρετούν σε αυτή την μαρτυρική γωνιά της πατρίδας μας, ενισχύοντας το αίσθημα της ασφάλειας και στηρίζοντας ποικιλοτρόπως τον αγώνα των κοινοτήτων μας για επιβίωση και πρόοδο. Η παρουσία της αστυνομικής δύναμης και της πυροσβεστικής στην περιοχής μας ήταν και παραμένει ανεκτίμητη.

Από τα μαύρα χρόνια του 1964 μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερα σήμερα και με την ευκαιρία αυτής της τιμητικής εκδήλωσης θα ήθελα να υπενθυμίσω το αίτημα μας για ενίσχυση της αστυνομικής και πυροσβεστικής παρουσίας και τη δημιουργία μόνιμης βάσης της λιμενικής αστυνομίας. Η περιοχή μας αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις και αναδεικνύονται νέες ανάγκες στις οποίες η πολιτεία οφείλει να ανταποκριθεί. Αυτός είναι ο δρόμος που μας δείχνει η θυσία των ηρώων αστυνομικών και πυροσβεστών που τιμούμε σήμερα. Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή τους».