Έλαβα σήμερα μέσω της Βουλής, την απάντηση του Υπουργείου Υγείας σε ερώτηση που έθεσα τον περασμένο Μάιο, σε σχέση με το δικαίωμα των καταναλωτών να έχουν πλήρη ενημέρωση για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα (επισυνάπτεται).
Δηλώνω την απογοήτευση μου. Για να πετύχω την ψήφιση της νομοθεσίας που απαιτεί τη ξεχωριστή ραφοποίηση των τροφίμων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, έδωσα μια μάχη (2005 – 2010) που με έφερε σε σύγκρουση με το Ανώτατο Δικαστήριο, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ακόμα και με τον μακαρίτη Τάσσο Παπαδόπουλο. Είναι από τα θέματα στα οποία είμαι απόλυτος. Γι’ αυτό και αγανακτώ με τη σημερινή απάντηση του Υπουργείου και αντιδρώ δημόσια.
Το Υπουργείο ξέρει ποιες υπεραγορές εφαρμόζουν τη νομοθεσία για τη ξεχωριστή ραφοποίηση των μεταλλαγμένων τροφίμων (μόνο έξι) αλλά δεν ξέρει να μου πει εάν αυτά τα τέσσερα (μόνο ευτυχώς) δείγματα (από τα συνολικά 223), βρέθηκαν σε μια απ’ αυτές τις έξι υπεραγορές ή σε κάποια από τις υπόλοιπες 84 υπεραγορές.
Δεν μας πληροφορεί το Υπουργείο ποια είναι αυτά τα προϊόντα, ποιος τα διέθεσε στην αγορά και ποια ήταν η τιμωρία του. Προφασίζονται τα προσωπικά δεδομένα, ενώ ξέρουν ότι για τις εταιρείες δεν ισχύει η νομοθεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Αν σήμερα δεν κυκλοφορούν ευρέως τα μεταλλαγμένα τρόφιμα στις Κυπριακές αγορές, τούτο δεν οφείλεται κυρίως στους ελέγχους των αρμοδίων αρχών ή στην προθυμία των αρμοδίων να εκθέσουν όσους παρανομούν, αλλά στην επιμονή των Οικολόγων να κτιστεί ένας τοίχος ασφάλειας για τους καταναλωτές, ενάντια στα μεταλλαγμένα τρόφιμα.