Δηλώσεις βουλευτή Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη, Προέδρου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Στον τομέα των δημόσιων συγκοινωνιών, παρά τα πολλά δισεκατομμύρια τα οποία πληρώνει η πολιτεία, δυστυχώς δεν έχει πετύχει να δημιουργήσει ικανοποιητικές δημόσιες συγκοινωνίες. Πρόκειται για ένα τεράστιο οικονομικό και πολιτειακό πρόβλημα, το οποίο σύμφωνα με την τοποθέτηση του Γενικού Ελεγκτή, πολύ λίγα μπορούν να γίνουν για να διορθωθεί.

Πρόκειται για μια ζημιά η οποία, όπως είχαμε σωστά εκτιμήσει από την αρχή, θα φτάσει περίπου στο 1 δισεκατομμύριο. Η επικέντρωση πρέπει να βρίσκεται πλέον στην επόμενη μέρα και φάνηκε ήδη η διάσταση του προβλήματος στη σημερινή συνεδρίαση. Υπάρχει η πολιτική θέση του Γενικού Ελεγκτή, με την οποία εμείς συμφωνούμε ότι, πρέπει να τεθεί τέρμα το 2020 και να γίνει ένας πραγματικά ανταγωνιστικός διαγωνισμός που να ρίξει τις τιμές και να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει το σωστό κόστος για τη δημόσια υπηρεσία που προσφέρεται. Να μην υπάρξει δηλαδή επέκταση του συμβολαίου που δυστυχώς προνοείται από τον νόμο και κάποιους ήδη τους … γαργαλίζει η ιδέα να προωθήσουν την επέκταση των υφιστάμενων σκανδαλωδών συμβολαίων.

Ο Γενικός Ελεγκτής ήταν κάθετος και είπε δεν θα δεχτεί κάτι τέτοιο. Εμείς συμφωνούμε μαζί του δεν δεχόμαστε την επέκταση των συμβολαίων ούτε για μια ημέρα. Η Κυβέρνηση φαίνεται εκ πρώτης όψεως να ακολουθεί την εισήγηση του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος είχε ζητήσει προσφορές για τον καθορισμό των όρων, οι οποίες προσφορές μέχρι στιγμής είναι ανεπιτυχείς και δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Ελπίζουμε και στη συνέχεια η Κυβέρνηση να επιμένει και να μην δεχτεί σε καμία περίπτωση μέσα από την καθυστέρηση που θα προκύψει, να επεκταθούν ούτε για μια ημέρα τα παρόντα συμβόλαια.

Από εκεί και πέρα όσα περιθώρια υπάρχουν για περιορισμό της ζημιάς, να εξαντληθούν μαζί με την προσπάθεια πραγματικής υποδομής για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Εμείς είμαστε υπέρ των δημόσιων συγκοινωνιών. Δυστυχώς όμως είμαστε πολύ πίσω στην Κύπρο σε αυτό τον τομέα και πρέπει οι προσπάθειες να εντατικοποιηθούν, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος.