Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αντιτίθεται στην πρακτική του Δήμου Πάφου για αφαίρεση κάθε ίχνους βλάστησης πάρα την κοίτη ρυακιών στην προσπάθεια καθαρισμού τους. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν αντιτίθεται στον καθαρισμό της κοίτης των ρυακιών εκεί που είναι αναγκαία.

Είναι γνωστό ότι κάποιοι ασυνείδητοι, μετατρέπουν τα ρυάκια σε σκουπιδότοπους. Είναι όμως διαφορετικός ο καθαρισμός για την απρόσκοπτη ροή του νερού και άλλο η εξαφάνιση της βλάστησης που λειτουργεί σαν αντιδιαβρωτικό εργαλείο, πράγμα που είχαμε στο παρελθόν.

Αναλυτικότερα, ο Δήμος Πάφου, πριν από λίγους μήνες, προέβη σε ριζικό καθαρισμό του ρυακιού στην περιοχή παρά το πολυκατάστημα DEBENHAMS. Για τον καθαρισμό χρησιμοποιήθηκαν βαριά μηχανήματα τα οποία αφαίρεσαν κάθε ίχνος βλάστησης.

Παρόλο που η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται από το Τμήμα Υδάτων σαν υψηλού κινδύνου με διαβρωτικές επιπτώσεις, πράγμα που συνεπάγεται ότι σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης η διάβρωση θα είναι αναπόφευκτη και οι συνέπειες καταστροφικές.

Οι  ενστάσεις και οι παραινέσεις του Τμήματος Υδάτων αγνοήθηκαν παντελώς, πράγμα που θεωρούμε απαράδεκτο. Η γνώμη του Τμήματος Υδάτων σαν ο κύριος φορέας διαχείρισης των ρυακιών, θα πρέπει να λαμβάνεται  σοβαρά υπόψη.

Συμφώνα με αξιόπιστες πληροφορίες που έχουμε, ζητείται και πάλι από το Τμήμα Υδάτων να δώσει εν λευκώ τη συγκατάθεση του στο Δήμο Πάφου για νέους καθαρισμούς (ξύρισμα). Στην περίπτωση αυτή η επέμβαση με το πρόσχημα καθαρισμού αναφέρεται στην περιοχή Διπλαρκάτζια μέχρι και την παραλία. Ιδιαιτέρως,  μας ανησυχεί ­­­­η πληροφορία ότι συνεργεία του Δήμου Πάφου, με τη χρήση δραστικών φυτοφαρμάκων φροντίζουν να εξαφανίσουν μια για πάντα τους καλαμιώνες από την κοίτη των ρυακιών.

Η συνεργασία του Δήμου Πάφου με το Τμήμα Υδάτων, αποτελεί για μας την ασφαλιστική δικλίδα ότι η όποια παρέμβαση, θα γίνει με επιστημονικά κριτήρια με σεβασμό στο περιβάλλον και σίγουρα θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου