Η Βουλή, με τις ψήφους του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, απέρριψε την πρόταση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για ψήφισμα που θα καλούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, στην προσεχή συνάντηση του με τον κ. Ακιντζί, να ζητήσει την άμεση λήψη μέτρων που να εμπεδώνουν μέτρα συμφιλίωσης αμοιβαίου χαρακτήρα, όπως π.χ. την άμεση αφαίρεση από τον Πενταδάκτυλο της τεράστιας σημαίας του ψευδοκράτους.

Σε μια έκφραση κοινοβουλευτικής αναλγησίας ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κ. Νεοφύτου, απαίτησε να τεθεί κατ’ επείγον σε ψηφοφορία η πρόταση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αφού είχε ήδη ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Για ακόμα μια φορά ο κ. Νεοφύτου θέλησε να προκαλέσει την αποφασιστικότητα του προέδρου του Κινήματος, κ. Γιώργου Περδίκη, από τον οποίο ζήτησε την απόσυρση της πρότασης.

Σε διαφορετική περίπτωση, αφού διαπίστωσε ότι πολλοί βουλευτές καθώς και οι πρόεδροι των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών είχαν αναγκαστεί να αποχωρήσουν λόγω άλλων πολύ σοβαρών υποχρεώσεων (πχ. κηδεία του αδελφού του βουλευτή κ. Παύλου Μυλωνά), ζήτησε να τεθεί η πρόταση σε ψηφοφορία.

Είχε βέβαια προηγουμένως συνεννοηθεί με το ΑΚΕΛ, το οποίο επίσης ζήτησε από τον κ. Περδίκη την απόσυρση της πρότασης για τον Πενταδάκτυλο.

Το σχέδιο του ΔΗΣΑΚΕΛ να εξαναγκάσουν το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σε υποχώρηση απέτυχε παταγωδώς. Και έτσι αναγκάστηκαν να επιχειρηματολογούν ανεπιτυχώς, για να δικαιολογήσουν, γιατί δεν πρέπει να ζητήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την απόσυρση της προκλητικής σημαίας του ψευδοκράτους από τον Πενταδάκτυλο.

Φαίνεται ότι οι βουλευτές του ΔΗΣΑΚΕΛ δεν επιθυμούν να υπάρχει αμοιβαιότητα στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Δεν θέλουν καν να μπουν στη δύσκολη θέση να ζητήσουν από τον Ακιντζί να κάνει και αυτός μια κίνηση καλής θέλησης.

Παραμένουν οπαδοί της λογικής “τα δίνουμε όλα” για να μη δυσαρεστήσουν τον Ακιντζί, που τόσο κόπο έκαναν για να του ικανοποιήσουν σήμερα – με τη γνωστή τροπολογία – το αίτημα για τη “διόρθωση του λάθους”, όπως ζήταγε.

Και οι Τούρκοι “ευχαρίστησαν” το ΔΗΣΑΚΕΛ με μια ανακοίνωση του υπουργού εξωτερικών, που συνιστά casus belli (απειλή πολέμου) εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εταιρειών υδρογονανθράκων.