Χωρίς σημείο ανακυκλώσιμων οικιακών αποβλήτων μένει η Κακοπετριά, με τους κάτοικους να αναγκάζονται να μεταφέρουν οι ίδιοι τα οικιακά απόβλητα στο Πράσινο Σημείο της κοινότητας Λινού.

Τα πιο πάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση που απέστειλε στους κατοίκους του χωριού το κοινοτικό συμβούλιο. Σε επιστολή του προς τον Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος κ. Κώστα Χατζηπαναγιώτου ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης καταγγέλλει την κατάσταση που δημιουργήθηκε με αυτή την απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου.

Ο κύριος Περδίκης, τονίζει στην επιστολή του πως οι κάτοικοι θα αναγκάζονται να μεταφέρουν τα απόβλητα του στη Λινού, η οποία απέχει πέραν των 12 χιλιομέτρων από την κοινότητα τους, ενώ οι αέριοι ρύποι από τα δρομολόγια των δεκάδων αυτοκινήτων που θα κάνουν αυτή την διαδρομή καθημερινά αυξάνονται εάν ληφθούν υπόψιν και οι κάτοικοι των γύρω κοινοτήτων που μετέφεραν τα  ανακυκλώσιμα οικιακά απόβλητα τους στην Κακοπετριά.

Είναι γνωστό πως τα Πράσινα Σημεία δέχονται συγκεκριμένους τύπους και ποσότητες αποβλήτων. Προβλήματα δημιουργούνται επίσης λόγω των όγκων αποβλήτων που δέχονται λόγω της παραβίασης των κανονισμών όπως και του ωραρίου λειτουργίας τους.

Πολλοί δυστυχώς είναι εκείνοι που αποφασίζουν αντί να μεταφέρουν τα απόβλητα τους στα Πράσινα Σημεία, να τα πετάνε σε αργάκια και γκρεμούς, καταντώντας την ύπαιθρο ένα απέραντο σκουπιδότοπο.

Είναι επιεικώς τραγικό το γεγονός πως τα σκύβαλα που μάζευε ο σκυβαλλοσυλλέκτης από την κοινότητα κατέληγαν στον σκυβαλλότοπο του Κοτσιάτη αντί να τύχουν επεξεργασίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, υπήρξαμε και συνεχίζουμε με συνέπεια να είμαστε υποστηρικτές της ορθής λειτουργίας των Πράσινων Σημείων, ως ένα ουσιώδες βήμα στην προώθηση της ανακύκλωσης, της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων και της καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης στου πολίτες.

Με σειρά παρεμβάσεων και δράσεων διεκδικούμε με κάθε τρόπο την άμεση και ορθή λειτουργία τους, εδώ και χρόνια. Ούτε μπορούμε, ούτε θέλουμε να ανεχτούμε άλλες καθυστερήσεις, αναβολές ή κακή διαχείριση στη λειτουργία τους.

Η κυπριακή ύπαιθρος έχει γίνει μια τεράστια χωματερή και πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να δράσουν άμεσα για αντιμετώπιση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης.