Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για το περιστατικό όπου ασυνείδητος κυνηγός σκότωσε μια οικογένεια από αλεπούδες και είχε το θράσος μάλιστα να το διαφημίζει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά και δυστυχώς αποτελούν απότοκο της απόφασης της πλειοψηφίας της Βουλής το 2014 να αφαιρέσει την αλεπού από τα προστατευόμενα είδη.

Αυτή η απόφαση λήφθηκε  με το  πρόσχημα ότι έχει πολλαπλασιαστεί ο πληθυσμός της, χωρίς βέβαια να έχει προηγηθεί μια πλήρης επιστημονική μελέτη που να υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό.

Το αποτέλεσμα αυτής της λανθασμένης πολιτικής απόφασης ήταν να αναθεωρηθεί το 2015, ο νόμος περί προστασίας και διαχείρισης αγρίων πτηνών και θηραμάτων του 2003 και να επιτρέπει στο Ταμείο Θήρας να παρεμβαίνει στη φύση μειώνοντας απερίσκεπτα των πληθυσμό των αλεπούδων.

Ως εκ τούτου, βλέπουμε τους τελευταίους μήνες πολλούς, δήθεν κυνηγούς, να επιδεικνύουν ως τρόπαιο σκοτωμένες αλεπούδες ή να ανεβάζουν στο διαδίκτυο σκηνές από βασανισμό αλεπούδων.

Είναι ευθύνη των αρμοδίων αρχών να ενημερώσουν τους πάντες ότι δεν επιτρέπεται το κυνήγι της αλεπούς στην Κύπρο, παρά μόνο μετά από ειδική άδεια και κατόπιν αυστηρού ελέγχου από τις αρχές. Δεν γνωρίζουμε αν ο συγκεκριμένος «κυνηγός» είχε τις σχετικές άδειες. Αναμένουμε και ζητούμε από τις αρχές να διερευνήσουν την υπόθεση. Εάν δεν υπήρχε σχετική άδεια τότε πρόκειται για υπόθεση λαθροθηρίας και παράνομη χρήση κυνηγετικού όπλου και οι αρχές καλούνται να κάνουν το καθήκον τους.

Όσον αφορά την προκλητική ανάρτηση θεωρούμε ότι είναι καιρός να αλλάξει η νομοθεσία περί ηλεκτρονικού εγκλήματος και να θεωρούνται οι αναρτήσεις ποινικό αδίκημα. Ήδη έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση νόμου. Καλούμε τη νέα Βουλή να αναλάβει τις ευθύνες της.