Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και ενεργώντας για τον εθνικό μας στόχο τη μείωση και κατάργηση της πλαστικής σακούλας διένειμε στους πολίτες οικολογικές σακούλες.

Παράλληλα συγκεντρώθηκαν επιπλέον υπογραφές για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας στην Κύπρο.
Η διανομή έγινε από το ειδικό περίπτερο που στήθηκε στο τέρμα της οδού Λήδρας.
Το παρών έδωσαν η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, η αντιπρόεδρος Β’ του Κινήματος, Έφη Ξάνθου, η πρόεδρος των Νέων Οικολόγων, Μαρία Κολά, καθώς και άλλα στελέχη του Κινήματος.

Σε δηλώσεις τις η Επίτροπος περιβάλλοντος, κ. Ιωάννα Παναγιώτου, δήλωσε:

«Αύριο  είναι η παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος, μια μέρα η οποία μας θυμίζει τις υποχρεώσεις μας απέναντι στον άνθρωπο και τον πλανήτη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα της ανθρωπότητας είναι η κλιματική αλλαγή. Μέσα από την κλιματική αλλαγή έχουμε την αλλαγή των καιρικών φαινομένων, τους πρώτους πρόσφυγες από προβλήματα περιβάλλοντος, προβλήματα καθαρού νερού, θανάτους, ελλείψεις τροφής.

Όλα αυτά πρέπει να μας προβληματίζουν και έχουμε υποχρέωση όλα αυτά να τα αλλάξουμε, μέσα από εφαρμοσμένες πολιτικές και μέσα από δράσεις, τόσο των κρατών όσο και των απλών πολιτών και των οργανωμένων συνόλων.

Η Κύπρος έχει τις δικές της υποχρεώσεις ως ευρωπαϊκή χώρα και δυστυχώς βρίσκεται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια μόνο για θέματα περιβάλλοντος. Τόσο για το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όσο και για το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων αλλά και για πολλά άλλα.

Χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός βραχυπρόθεσμος, άλλα και μακροπρόθεσμος όχι διάρκειας μόνο όσο κρατά η θητεία μιας κυβέρνησης. Μέσα από αυτό τον προσανατολισμό να στοχοθετήσουμε και να ακολουθούμε τουλάχιστον τις υποχρεώσεις μας ως ευρωπαϊκό κράτος.

Ο κάθε πολίτης έχει τη δική του υποχρέωση, μέσα από τις επιλογές του, τις καταναλωτικές  και μέσα από τον τρόπο ζωής του.

Όσον αφορά για την εκστρατεία για την πλαστική σακούλα, είναι σημαντικό να αναφέρουμε  ότι το 90% της θαλάσσιας ρύπανσης οφείλεται στην πλαστική σακούλα, εξαφανίζονται κάθε χρόνο δεκάδες είδη και έχουμε εκατομμύρια θανάτους θαλάσσιων οργανισμών.

Είναι υποχρέωση μας να περάσουμε στη χρήση των επαναχρησιμοποιούμενων σακουλιών, όπως είναι οι υφασμάτινες τσάντες, τα παλιά δικτάκια της γιαγιάς και μέσα από τις καταναλωτικές μας συνήθειες να μειωθεί η χρήση τους.

Επίσης, ως κράτος έχουμε την υποχρέωση να θεσμοθετήσουμε, να νομοθετήσουμε και τουλάχιστον να υπάρχει μια χρέωση στις υπεραγορές ως το ελάχιστο μέτρο για μείωση».

Αναφορικά με την εκστρατεία για τη μείωση της πλαστικής σακούλας μίλησε και η πρόεδρος των Νέων Οικολόγων, Μαρία Κολά, όπου τόνισε:

«Η εκστρατεία για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2016, ως εθνικός στόχος για τη δράση της ώρας της γης. Έχουμε ξεπεράσει τις χίλιες υπογραφές όπου ήταν ο αρχικός μας στόχος. Προσπαθούμε όμως να μαζέψουμε όσο το δυνατό περισσότερες, για να δώσουν ηχηρό το μήνυμα οι πολίτες στο κράτος, ότι χρειαζόμαστε αυτή τη νομοθεσία και αυτή την αλλαγή νοοτροπίας.

Σήμερα το γεγονός ότι είμαστε στο κέντρο της  Λευκωσίας για να έρθουμε σε επαφή με πολίτες, να μαζέψουμε υπογραφές και να δώσουμε δωρεάν οικολογικές τσάντες βοηθάμε στην αλλαγή της κουλτούρας και στην αλλαγή  νοοτροπίας καθώς και στην ευαισθητοποίηση  του κόσμου, έτσι ώστε  να βοηθήσουμε να περάσει το μήνυμα ότι η χρήση της πλαστικής σακούλας κάνει κακό και στο περιβάλλον αλλά και στην τσέπη μας.

Σε πολλές χώρες του εξωτερικού, έχουν ήδη γίνει νομοθεσίες για να προχωρήσει η κατάργηση της πλαστικής σακούλα, καθώς επίσης και σε διάφορες χώρες έχει γίνει το μέτρο τιμολόγησης, ούτως ώστε ο πολίτης να σταματήσει τη χρήση της».