Η απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει της οποίας ο βομβαρδισμός της Συρίας από τη “συμμαχία προθύμων” χαρακτηρίζεται ως δικαιολογημένος, αποτελεί μελανό σημείο για τις ευρωπαϊκές αξίες. Οι επιθετικές αυτές ενέργειες, που ως προσχηματικό στόχο έχουν την ειρήνη της Συρίας, το μόνο που πετυχαίνουν είναι την περαιτέρω αποσταθεροποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι η επίθεση κατά μιας κυρίαρχης χώρας,  μέλους του ΟΗΕ, χωρίς επαρκή τεκμηρίωση αποτελεί ουσιαστικά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.  Αντί η Ε.Ε. να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο, σπεύδει απλά να ακολουθήσει την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Από την άλλη προκαλεί ερωτηματικά η στάση της κυπριακής κυβέρνησης η οποία δεν αξιοποίησε το βήμα της Ε.Ε. για να εκφράσει την δυσαρέσκεια της για τη χρήση των βρετανικών βάσεων στο νησί. Προφανώς η κυβέρνηση δεν νιώθει άβολα να κατηγορείται για συμμετοχή, ή συνενοχή στην παράνομη επίθεση κατά της Συρίας.

Με οκτώ και πλέον χρόνια ένοπλων συρράξεων, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο συριακός λαός είναι οι γνωστές επιχειρήσεις “εξαγόμενης δημοκρατίας” στις οποίες τόσο αρέσκεται η Δύση. Αναρωτιόμαστε ταυτόχρονα, αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που με τόση ευκολία εγκρίνουν τέτοιες ενέργειες, είναι έτοιμες να διαχειριστούν το μεγάλο προσφυγικό ρεύμα που αυτές προκαλούν. Οι μέχρι τώρα επιδόσεις, έχουν αποδείξει την παταγώδη αποτυχία της Ευρώπης να παράσχει ένα συνολικό πρόγραμμα στήριξης των προσφύγων, αλλά και ισομερή κατανομή των βαρών μεταξύ των χωρών.

Καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία της Κυπριακής Δημοκρατίας που συμμετέχουν στο Συμβούλιο, να αιτιολογήσουν τη συγκατάθεσή τους σε αυτή την απόφαση.

Καταδικάζουμε ταυτόχρονα, τη χρήση χημικών όπλων και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ερευνήσει τις καταγγελίες εναντίον του καθεστώτος Άσαντ και αναλόγως να επιβάλει κυρώσεις κι όχι να κρύβεται πίσω από τους Νατοϊκούς πυραύλους. 

 

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών