Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταγγέλλει τη χρόνια κατάσταση δυσοσμίας και οχληρίας που ζουν οι δυτικές συνοικίες  της Λευκωσίας.

Πηγή της οχληρίας φαίνεται να είναι κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται στα δυτικά της Λευκωσίας και ιδιαίτερα στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Πολλά παράπονα και διαμαρτυρίες εκφράζονται από τους κατοίκους των δυτικών συνοικιών της Λευκωσίας (Ανθούπολη, Έγκωμη, Άγιο Δομέτιο κλπ) από τη συνεχή δυσοσμία, που κυρίως τις νύκτες κατακλύζει τις περιοχές αυτές.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρεί ότι μια βασική πηγή της δυσοσμίας προέρχεται από τις χοιροτροφικές μονάδες που λειτουργούν δυτικά του αεροδρομίου Λευκωσίας στα χωρητικά όρια του Παλιομετόχου. Οι χοιροτροφικές αυτές μονάδες λειτουργούν με παράνομες επεκτάσεις και χωρίς σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.  Επίσης παραβιάζουν τη νομοθεσία και πολλές φορές απορρίπτουν ψόφια ζώα σε λάκκους όπου γίνονται βορά από αδέσποτους σκύλους. Άλλες φορές καίνε τα ψοφίμια πάνω σε σωρούς λάστιχων.

Παρά τα συνεχή και για πολλά χρόνια διαβήματα προς τους αρμόδιους φορείς (Δήμος Έγκωμης και Λακατάμιας, Υπουργείο Υγείας, κλπ), η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Κάθε βράδυ οι κάτοικοι των περιοχών Έγκωμης, Μακεδονίτισσας και Αρχαγγέλου ταλαιπωρούνται από έντονη δυσοσμία.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, είναι αποφασισμένο να δώσει επιτέλους τέρμα σε αυτήν την κατάσταση. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε δυναμικά μέτρα κατά της παρανομίας, εάν οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας δεν αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.