Σωρεία καταγγελιών για την κατάσταση που επικρατεί στο Επαρχιακό Κτηματολόγιο Λεμεσού, αναφέρθηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Στη συνεδρία μεταφέρθηκαν καταγγελίες στις οποίες επανειλημμένα -όπως λέχθηκε- προέβη λειτουργός του Κτηματολογίου, αλλά, όπως ο ίδιος υποστήριξε, δεν αντιμετωπίστηκαν και ότι ήταν θύμα αντεκδίκησης, όπως ανέφερε ο δικηγόρος του. Οι καταγγελίες, 24 τον αριθμό, μεταβιβάστηκαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία, με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη να ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών τη διενέργεια ανεξάρτητης διοικητικής έρευνας, της οποίας η Υπηρεσία θα ελέγξει τα αποτελέσματα.

Ειδικότερα, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι εξετάστηκαν προκαταρκτικά καταγγελίες παράνομης και παράτυπης καταβολής οδοιπορικών, υπερωριών, θέματα συγκάλυψης μη προσέλευσης στην εργασία, εύνοια σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Όπως ανέφερε, εξετάστηκαν καταγγελίες που αφορούν συγκάλυψη της μη προσέλευσης στην εργασία και κτύπημα κάρτας υπαλλήλων που δεν προσήλθαν στην εργασία τους. Μάλιστα είπε πως σε μια περίπτωση εργάτης του Κτηματολογίου στις 13 Ιανουαρίου δολοφονήθηκε και την επόμενη μέρα βρέθηκε η κάρτα του χτυπημένη.

Λέγοντας ότι το θέμα με την κάρτα προσέλευσης γίνεται επανειλημμένα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως το «λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι η εποπτεία του προϊστάμενου δεν είναι επαρκής».

Σε άλλη περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μιχαηλίδη, εξετάστηκε υπόθεση ενδεχόμενης ευνοιοκρατικής μεταχείρισης, που αφορά εκτίμηση χωραφιού στον Ύψωνα ενώ μέσα στο εν λόγω τεμάχιο υπήρχε σπίτι πολυτελείας. Είπε επίσης πως μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι ενώ στο φάκελο υπήρχε καταγραφή ότι είχε γίνει επί τόπου από τον συγκεκριμένο λειτουργό πριν το 2013, αλλά ο υπάλληλος ξέχασε να ενημερώσει τον φάκελο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, «αντί να πληρώσει €9.000 φόρο πλήρωσε €3.000». Άρα, πρόσθεσε, υπάρχει βάσιμο στην καταγγελία.

Ο Διευθυντής του Κτηματολογίου, Ανδρέας Σωκράτους είπε πως ίδιος χειρίστηκε το θέμα των καταγγελιών, αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι σε πολύπλοκα τμήματα και υπηρεσίες υπάρχουν προβλήματα. «Πρέπει όλοι, καταγγέλλοντες και αρμόδιοι, να αναγνωρίσουμε ότι πρέπει να κινούμαστε στα πλαίσια των προνοιών των νομοθεσιών και όπου κατά την άποψή μας πρέπει να απευθυνθούμε», είπε.

Το θερμόμετρο ανέβηκε όταν ο κ. Σωκράτους είπε στον βουλευτή Παύλο Μυλωνά πως κανείς δεν πρέπει να λοιδορείται προτού διερευνηθούν οι κατηγορίες. Απαντώντας ο κ. Μυλωνάς, ο οποίος ενέγραψε το θέμα μαζί με τον Πρόεδρο των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, είπε πως όταν υπάλληλοι του Κτηματολογίου είναι ανυπάκουοι, στέλνονται στην Πάφο.

Σε αυτό το σημείο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε ότι οι υπάλληλοι που καταγγέλλουν τα κακώς έχοντα πρέπει να προστατεύονται.

«Πρέπει να παροτρύνονται να καταγγέλλουν ζητήματα και όχι να δυστροπούμε επειδή έγινε καταγγελία. Ο τελευταίος τροχός της άμαξας σήκωσε ανάστημα και κατήγγειλε κάτι που είναι λάθος», είπε.

Ο κ. Σωκράτους συμφώνησε μεν, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως οι καταγγελίες πρέπει να μείνουν στα σωστά πλαίσια. Είπε ακόμη πως ο εν λόγω υπάλληλος έχει μετακινηθεί και πρώτα και πάνω απ’ όλα ο υπεύθυνος λειτουργός του τομέα στον οποίο εργάζεται. Πέραν από τον υπεύθυνο του τομέα και μία σειρά άλλων συναδέλφων, διότι η Διεύθυνση έκρινε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση και αυτό απαντά ότι έγινε αποκλειστικά για τον εν λόγω υπάλληλο. Πρόσθεσε πως ο υπάλληλος που κτύπησε την κάρτα του δολοφονηθέντος συναδέλφου του δέχθηκε αυστηρή γραπτή επίπληξη.

Απέρριψε ότι η μετακίνηση ήταν εκδικητική, λέγοντας πως οι μετακινήσεις έγιναν διότι το Κτηματολόγιο λειτουργεί με μείον 300 υπάλληλους και οι μετακινήσεις γίνονται για να καλυφθούν οι ανάγκες των επαρχιακών γραφείων.

Εκ μέρους των Οικολόγων, η Αντιπρόεδρος του Κινήματος Έφη Ξάνθου είπε πως καταγράφεται η ανάγκη να συζητηθεί το νομοσχέδιο που αφορά την προστασία των μαρτύρων δημοσίων συμφέροντος.

«Το θεωρούμε απαράδεκτο (το Κτηματολόγιο) να μην προχωρήσει στη λήψη πειθαρχικών μέτρων και διορισμό του πειθαρχικού λειτουργού», είπε.

Τέλος, η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου, Άννα Χριστοφόρου είπε πως η Υπηρεσία δεσμεύθηκε ενώπιον της Επιτροπής ότι σε συνεργασία με την μονάδα ελέγχου του ΥΠΕΣ ,που αποτελείται από ένα άτομο, να διερευνήσει τις διαδικασίες που οδήγησαν στα προβλήματα και θα καταθέσει την έρευνα της στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου ούτως ώστε να φαίνεται πως διαμορφώθηκαν και πώς προέκυψαν.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΒΑ)