Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τα γεγονότα που συντάραξαν την Κυπριακή κοινωνία και αφορούσαν εξαφανίσεις και δολοφονίες 5 γυναικών και 2 ανήλικων κοριτσιών. Οι τραγικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, συνεχίζουν να μας συγκλονίζουν όλους και όλες, κυρίως όμως τους συγγενείς και φίλους των θυμάτων.
Η μόνη γαλήνη για τους οικείους των θυμάτων αλλά και για τα ίδια τα θύματα, είναι το γεγονός ότι ο ένοχος βρίσκεται πλέον στη φυλακή. Το πολυσυζητημένο πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, παραμένει ακόμα στάσιμο λόγω της κωλυσιεργίας των αρμοδίων Αρχών αλλά και της πρωτοφανούς πανδημίας που κυριαρχεί.
Την ίδια ώρα, που ο φετινός Απρίλης αποτελεί ηχηρή υπενθύμιση προς τις Αρχές για απόδοση ευθυνών για το χαμό της Μαρί Ρόουζ (38 ετών – Φιλιππίνες), της κόρης της Σιέρα Γκράζε (6 ετών), της Αριάν Παλάνας Λοζάνο (28 ετών – Φιλιππίνες), της Μαρικάρ Βαλντέζ (29 ετών – Φιλιππίνες), της Ασμίτα Χάτκα Μπίστα (30 ετών – Νεπάλ), της Λιβία Φλορεντίνα Μπουνέα (36 ετών – Ρουμανία) και της κόρης της Έλενα-Ναταλία Μπουνέα (8 ετών), αποτελεί πλέον ξεκάθαρη υποχρέωση του κράτους, η λήψη μέτρων και άμεση εφαρμογή πρακτικών με στόχο την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, που συχνά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη γυναικοκτονία.
Ως Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων επικροτούμε να διαβήματα που έχουν ήδη γίνει για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω «κορωνοκρίσης» και καλούμε την Αστυνομία όπως είναι ακόμα πιο προσεκτική και να εφαρμόζει με αυστηρότητα τα πρωτόκολλα που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία, τηρώντας έτσι την υπόσχεση που έδωσε ο Αρχηγός του σώματος, κ. Κύπρος Μιχαηλίδης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες και στα παιδιά, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, ηλικίας κλπ.
Παράλληλα, προτείνουμε τη φιλοξενία των θυμάτων σε άδεια ξενοδοχεία για την απομάκρυνσή τους από τον θύτη, κατά την περίοδο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων με παροχή όλων των απαραίτητων υπηρεσιών για την καλύτερη δυνατή προστασία τους και των παιδιών τους.
Με τα πιο πάνω είμαστε σίγουρες πως θα ενισχυθούν οι μηχανισμοί και οι πολιτικές για πρόληψη και καταπολέμηση οποιασδήποτε μορφής βίας και θα δοθεί πιο αποτελεσματική προστασία στα θύματα και ιδιαίτερα στις γυναίκες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, οικονομικές μετανάστριες, οικιακές βοηθούς κ.α.