Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται επιβεβαιωμένα κρούσματα σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχία σε όλους μας, εφόσον είναι ένας χώρος που φιλοξενεί κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με καταγγελίες παρατηρείται και έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό, όπως επίσης και ελλείψεις σε γάντια και ρόμπες μιας χρήσης.

Πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν όλα τα γηροκομεία για την κατάσταση των ατόμων της τρίτης ηλικίας που φιλοξενούνται σε αυτά και για το επίπεδο των μέτρων ασφάλειας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως η κατάσταση αυτή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα από τους αρμόδιους, ούτως ώστε να μην δημιουργηθεί μια αλυσίδα κρουσμάτων στον χώρο των γηροκομείων ή των αλλοδαπών και να φτάσουμε σε σημείο να θρηνήσουμε κι άλλα θύματα.

Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν σε εντατικούς ελέγχους για την εν λόγω κατάσταση, και να απαγορεύσουν την είσοδο των γηροκομείων σε επισκέπτες. Παράλληλα ζητούμε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ενοίκων και των εξωτερικών συνεργατών.

Παράλληλα εκφράζονται δικαιολογημένες ανησυχίες για την εμφάνιση «κρυφών» κρουσμάτων ανάμεσα στους αλλοδαπούς φοιτητές ,παράνομους εργάτες και μετανάστες που συνήθως ζουν σε συνθήκες συγκατοίκησης πολλών ατόμων, στερούνται ενημέρωσης και δεν ελέγχει κανένας το επίπεδο της υγείας τους. Για την υγεία των ιδίων αλλά και της κοινότητας πρέπει να υπάρξει τρόπος ελέγχου της κατάστασης τους.

Αυτές τις ώρες πρέπει όλοι μας να επιδείξουμε την μεγίστη κοινωνική υπευθυνότητα και ωριμότητα, ιδιαίτερα για τα άτομα τρίτης ηλικίας που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.