Δήλωση Προέδρου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη

Οι θέσεις της Κυβέρνησης όσον αφορά τα όσα προέκυψαν από το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού εκπέμπουν αλαζονεία και έλλειψη πολιτικής ευθιξίας. Επί της ουσίας το μόνο που επιχειρήθηκε είναι η συγκάλυψη ευθυνών. Λυπούμαι που ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης προσπάθησε να υποσκάψει την επιστημονικότητα του πορίσματος. Κάποιοι μάλιστα απο την κυβερνητική παράταξη επιτίθονταν σε προσωπικό επίπεδο κατά των μελών της Επιτροπής. Αυτές είναι απαράδεκτες συμπεριφορές που θυμίζουν την κυβέρνηση Χριστόφια.

Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις για τον Συνεργατισμό για την περίοδο πριν το 2013, ενώ η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις από το 2013 μέχρι και την ημέρα του ξεπουλήματος. Επίσης ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης θεωρούμε ότι ήδη θα έπρεπε να είχε θέσει την παραίτηση του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επιπλέον, ξεκάθαρα μέσα στο πόρισμα διαπιστώνει κανείς ότι εναντίον προσώπων προκύπτουν ποινικές ευθύνες και αναμένουμε ότι τα πρόσωπα αυτά πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Τέλος, όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού, θέμα που συζητήθηκε σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου, διαπιστώνουμε ότι με σκανδαλώδη τρόπο θα βγουν στο σφυρί, ενώ εμείς πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να δοθούν στην Κυβέρνηση και τις κοινότητες αλλά και σε κρατικές υπηρεσίες, προς αξιοποίηση.