Σε συγκάλυψη της πραγματικότητας από την Κομισιόν προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφορικά με το τι πραγματικά συμβαίνει στην Μονάδα Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων ΟΕΔΑ στο Πεντάκωμο.

Όπως διαφαίνεται οι κυπριακές Αρχές δυστυχώς έκρυψαν την πραγματικότητα από την Κομισιόν. Από αυτή την ενέργεια δημιουργείται πιθανότητα ανάγκης επιστροφής κονδυλίων που λάβαμε από την Ε.Ε (που ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ) για να κατασκευαστεί η μονάδα. Πέραν τούτου όμως κινδυνεύει και η ασφάλεια των πολιτών όπως και του περιβάλλοντος από το μειωμένο ποσοστό ανακύκλωσης και αυξημένο ποσοστό ταφής RDF.

Επιπλέον, η υπέρμετρη καθυστέρηση στην προώθηση κανονισμών για 100% διαχωρισμό οικιακών αποβλήτων στην πηγή (εκκρεμεί η προώθησή τους στην Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2012) είναι ένας επιπλέον λόγος που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει φτάσει τους στόχους που δεσμεύτηκε να πετύχει όσον αφορά την βιώσιμη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων της.

Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι πρέπει να βρεθούν προ των ευθυνών τους. Δυστυχώς όμως η ευθυνοφοβίας και η μη έγκαιρη λήψη πολιτικών αποφάσεων από πλευράς κυβερνήσεων διαχρονικά θα μας κοστίσει πολύ ακριβά.