Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, πραγματοποίησε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκαν μια σειρά από σοβαρά θέματα που αφορούν το Κυπριακό αλλά και την εσωτερική διακυβέρνηση, ενώ υπέβαλα μια σειρά από εισηγήσεις και προτάσεις πάνω στα θέματα που είναι της προτεραιότητας των Οικολόγων».

Ο κ. Περδίκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «από τα 11 σημεία που του είχα υποβάλει στην προηγούμενη μας συνάντηση στις 04 Νοεμβρίου υιοθετήθηκε τουλάχιστον ένα: Το σχέδιο απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων και χρηματοδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων. Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  να ενισχυθεί αυτό το σχέδιο».

«Εισηγήθηκα τη δημιουργία πράσινου ταμείου, το οποίο να χρηματοδοτείται από τη φορολογία για τη ρύπανση και με τη σειρά του να χρηματοδοτεί παρόμοιες, πράσινες δράσεις όπως αυτή της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η ιδέα άρεσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, και δεσμεύτηκα να του αποστείλω και σχετική γραπτή  πρόταση», είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος.

Μιλώντας για την κατάργηση του πέναλτι 12% για τις συντάξεις του ΤΚΑ, την κατάργηση του ετήσιου φόρου ύψους 350 ευρώ για τις εταιρείες όπως επίσης και την καθιέρωση του εθνικού κατώτατου μισθού ο κ. Περδίκης ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επέδειξε θετική προσέγγιση.

«Όσον αφορά την εισήγηση για επαναφορά της αργίας της Κυριακής για τα μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης, ο Πρόεδρος φάνηκε να συζητά το θέμα αν και έχει κάποιες επιφυλάξεις. Πολύ σύντομα η Βουλή θα ψηφίσει τον νόμο που θα επαναφέρει την εξουσία στο Υπουργείο Εργασίας για την έκδοση διαταγμάτων», είπε ο κ. Περδίκης.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την προστασία των περιοχών ΝΑΤΟΥΡΑ πχ Λίμνη Παραλιμνίου, Ακάμας και η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις μελέτες εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα σχέδια/προγράμματα. 

Όσον αφορά τις δυο εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή που αφορούν τον Σαουδάραβα φίλο του Προέδρου, ο κ. Περδίκης είπε πως «Αναφέρθηκε και στο μισό συγνώμη, τη δική μου δήλωση, και τη δυσαρέσκεια του. Εξήγησα στον Πρόεδρο ότι του είχα εισηγηθεί στις 4 του Νοέμβρη ότι θα έπρεπε να απολογηθεί άμεσα. Κατά την άποψη μου αν το έκανε από εκείνες τις μέρες, τρεις μήνες θα είχαμε αποφύγει άσκοπες συζητήσεις. Βέβαια παραμένουν κάποια θέματα σε ότι αφορά τις πολιτογραφήσεις, τον κώδικα δεοντολογίας, τη δωροληψία, ζητήματα θεσμικά που παραμένουν ανοικτά και πρέπει να τα λύσουμε ως Πολιτεία».

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι πικραμένος από την αντιπολίτευση που δέχεται. Αυτό είναι το πολιτικό παιγνίδι και όλοι έχουν πικραθεί κατά καιρούς όταν οι πολιτικοί αντίπαλοι εκμεταλλεύονται πράξεις, συμπεριφορές και αποφάσεις. Ο Πρόεδρος μου ανέφερε πως δεν υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό. Συζήτησαν τα θέματα που αφορούν τις κυρώσεις της Ευρώπης καθώς και την ιστορία που προέκυψε με το τί έγινε ακριβώς στο Κραν Μοντανά. «Προσωπικά ως αυτόπτης, όσο μπορούσα, μάρτυρας, καταθέτω ότι το αδιέξοδο του Κρας Μοντανά είναι ευθύνη απολύτως της Τουρκίας. Δεν φάνηκε σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα η Τουρκία να είναι έτοιμη να απεγκλωβιστεί από το θέμα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων. Αντίθετα η δική μου γνώση, από όσα ξέρω, είναι πως η Τουρκία δεν συζήτησε ποτέ στα σοβαρά ούτε στη Γενεύη, ούτε στο Κραν Μοντανά, το θέμα της απόσυρσης των εγγυήσεων και των στρατευμάτων», είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Τέλος ο κ. Περδίκης ανέφερε πως «το να προσπαθούν κάποιοι να φορτώσουν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ευθύνεται για την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, αγγίζει τα όρια της πολιτικής αυτοχειρίας».