Πολλά είναι τα περιστατικά όπου συμπολίτες μας μένουν χωρίς στέγη, ανέφερε ο Λευτέρης Γεωργίου, Εκπρόσωπος Κίνησης για το δικαίωμα στέγασης το πρωί, φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του τηλεοπτικού σταθμού Sigma.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει η Κίνηση για το δικαίωμα στέγασης, το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο και έκανε λόγο για ακόμα μια γυναίκα η οποία έμεινε χωρίς νερό και ρεύμα.

Τόνισε ότι απειλούνται κυρίως μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ καυτηρίασε την κωλυσιεργία των κρατικών αρχών με αποτέλεσμα να μένει κόσμος στο δρόμο, αλλά και το γεγονός ότι το κράτος επιλέγει να πληρώνει ένα ξενοδοχείο με 50 χιλιάδες ευρώ, την ώρα που με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα κέντρο φιλοξενίας.

Το θέμα της στέγασης και του ταμείου αλληλεγγύης αποτέλεσε μείζων θέμα συζήτησης της πρόσφατες συναντήσεις που είχε και ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, σε μια προσπάθεια να καταρτιστούν νομοθεσίες που να προστατεύουν τις ευάλωτες οικονομικά οικογένειες προκειμένου να μην καταλήγουν άστεγες. Χθες κιόλας ο κ. Περδίκης έθεσε θέμα να υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης προγραμμάτων στέγασης μέσα από τη λειτουργία του εθνικού ταμείου υδρογοναθράκων/ επενδύσεων. 

Παρατηρήσαμε και εξακολουθούμε να σημειώνουμε ότι  δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης το ζήτημα της απόκτησης στέγης για τις άπορες και φτωχές οικογένειες.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρεί ότι η αύξηση των αστέγων στην Κύπρο πρέπει να τύχει άμεσου χειρισμού από την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές.

Πρέπει να επανέλθουν άμεσα τα προγράμματα της στεγαστικής πολιτικής του κράτους που είχαν εγκαταλειφθεί από τους Κυβερνώντες. Από το 2013 έχει κυριαρχήσει το δόγμα “όχι σε κράτος εργολάβο”. Βέβαια όλοι ξέρουμε ότι αυτή η πολιτική ευνοεί τους “εθνικούς εργολάβους”, δηλαδή τα ιδιωτικά συμφέροντα κερδοσκοπίας στον συγκεκριμένο κλάδο

Καλούμε λοιπόν άμεσα όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τις τοπικές αρχές να ενεργήσουν άμεσα, έχοντας σε προτεραιότητα τους λήπτες βοηθημάτων (π.χ. ΕΕΕ), τους πρόσφυγες, τους πολύτεκνους, τους φοιτητές  και τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Επίσης είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν προγράμματα που να αφορούν τις επιδοτήσεις ενοικίου αλλά και για την επαναφορά προγραμμάτων για πρόσφυγες που  καταργήθηκαν. Τέλος χρειάζεται ειδική στεγαστική πολιτική κινήτρων  για την ύπαιθρο, τις ακριτικές και υποβαθμισμένες περιοχές κ.ο.κ.