Δεν μας προκαλεί εντύπωση που την εποχή της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού, η Τουρκία εξακολουθεί να προωθεί τα επεκτατικά της σχέδια.  Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» συνεχίζει τις παράνομες του ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνεχίζεται η επέμβαση στη Συρία με τον εποικισμό του συριακού Κουρδιστάν, ενώ εντείνονται οι μάχες στη Λιβύη με ενεργή εμπλοκή της Τουρκίας. 

Ενώ οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην περιοχή έχουν αναστείλει προσωρινά τις εργασίες τους, για προστασία του προσωπικού τους, οι Τούρκοι δεν «πτοούνται» καταγράφοντας ακόμη μια παράνομη και προκλητική ενέργεια από την Τουρκία. Ο νεοσουλτάνος Ερντογάν, είναι πιο θρασύς από ποτέ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την ανησυχία της αλλά δεν προχωρεί στην επιβολή κυρώσεων. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την τουρκική προκλητικότητα και θράσος που τροφοδοτείται από την διεθνή ανοχή και εγκληματική αδιαφορία.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, όχι μόνο να θέσει το θέμα σε επίπεδο ηγετών στη προσεχή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και να τροχοδρομήσει διαδικασίες για σοβαρές και άμεσες κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας.