Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την καταστροφική πυρκαγιά στη Σολιά, τραγικός απολογισμός της οποίας ήταν η απώλεια των δασοπυροσβεστών Ανδρέα Σοφοκλέους και Μάριου Αριστοτέλους που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος και η καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης. 

Ένα χρόνο μετά, με λύπη και αγωνία βλέπουμε την Κυβέρνηση να αναμένει απροετοίμαστη, ελπίζοντας στο ότι δε θα προκύψει από τύχη μια ανάλογα τραγική κατάσταση. Δε μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά, η κυβερνητική άρνηση στις προτάσεις του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, σχετικά με τις μεμονωμένες κατοικίες, την αντιπυρική προστασία και την απαγόρευση του καψαλίσματος.

 
Η μαύρη επέτειος της Σολιάς, συμπίπτει δυστυχώς με τη δραματική κατάσταση στην Πορτογαλία, η οποία ήδη θρηνεί 62 νεκρούς και μια πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή από τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

 
Ο περιφερειακός συντονισμός στην καταπολέμηση των πυρκαγιών στο χώρο της Νότιας Ευρώπης, δε μπορεί παρά να θεωρείται αυτονόητος. Όχι για να καλύψει τα κενά σε επίπεδο εθνικής αντιπυρικής πολιτικής -που δυστυχώς στην Κύπρο επιβεβαιώνονται με κάθε δυσάρεστη αφορμή- αλλά γιατί δε μπορούμε να θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές και δε μπορούμε να επιτρέψουμε άλλες δασικές καταστροφές. 

Αυτό, πριν απ’ όλους πρέπει να το καταλάβει η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Δε μπορεί το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμών να μένει στα αζήτητα και παράλληλα να αρκείται στο ότι τα νέα πυροσβεστικά μέσα του Τμήματος Δασών θα παραληφθούν το 2018!

Τους προειδοποιούμε για μια ακόμη φορά: Για οτιδήποτε συμβεί στο μεσοδιάστημα, η κυβέρνηση είναι αυτή, που θα φέρει την απόλυτη ευθύνη.