Χθες αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκε το Έκτακτο Καταστατικό Συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, υπό το κεντρικό μήνυμα “Ανανεωνόμαστε – Προχωράμε Δυναμικά”.

Στο πρώτο σκέλος της συνεδρίασης, το σώμα των συνέδρων είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί, αναφορικά με τον Προεδρικό Υποψήφιο που θα επιλεγεί να στηριχθεί από το Κίνημα. Προκειμένου μάλιστα να δοθεί η δυνατότητα της αμεσότερης και δημοκρατικότερης έκφρασης της πλειονότητας των μελών, οι κάλπες που στήθηκαν στο χώρο του συνεδρίου, παραμένουν ανοιχτές και σήμερα, στα επαρχιακά γραφεία του Κινήματος, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος της αυριανής ημέρας.

Σημαντικές υπήρξαν όμως και οι αλλαγές που εισήχθησαν στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου και αφορούσαν τις καταστατικές του προβλέψεις. Αυτές μπορούν να περιγραφούν συνοπτικά ως μετάβαση, από ένα μονοδιάστατο Κίνημα, σε ένα φορέα δημοκρατικής έκφρασης επί μέρους κινημάτων και συλλογικοτήτων πολιτών.

Για το λόγο αυτό, επικυρώθηκε η μετονομασία σε Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, όχι ως μια στιγμή απλής αλλαγής ονόματος, αλλά ως αλλαγή με ουσιαστικό περιεχόμενο, αφού πλέον διαμορφώνεται το πλαίσιο της συνεργασίας μας με κοινωνικά σύνολα και φορείς πολιτών.

Ταυτόχρονα, κατοχυρώθηκε και καταστατικά η δυνατότητα συμμετοχής στο Κίνημα, οργανωμένων φορέων και ομάδων πολιτών, διασφαλίζοντας τόσο την πλουραλιστική εκπροσώπηση τους, όσο και τη νέα φυσιογνωμία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Τέλος, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της δημοκρατίας στο εσωτερικό του Κινήματος, διασφαλίζεται πλέον η δυνατότητα έκφρασης γνώμης από όσα μέλη πιθανώς διαφωνήσουν με αποφάσεις του Κινήματος. Εισάγεται με τον τρόπο αυτό, η πρωτόγνωρη -για τα δεδομένα της Κύπρου- πραγματική ελευθερία έκφρασης των μελών.

Οι τροπολογίες που εισηγήθηκε η Επιτροπή Καταστατικού εγκρίθηκαν ομόφωνα από τους συνέδρους.