Η σημερινή συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Φιλελεύθερο δημιουργεί βάσιμα ερωτηματικά στην κοινή γνώμη, καθώς μέσα από αυτή προκύπτουν μια σειρά επαναλαμβανόμενων δεσμεύσεων του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος όμως διανύει την δεύτερη θητεία του στην Προεδρία.

Για παράδειγμα διαβάζουμε καινούργιες εξαγγελίες για πάταξη της φοροδιαφυγής. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών απαιτεί διαχρονικά και με τον πιο έντονο τρόπο να παταχθεί αμείλικτα η φοροδιαφυγή και διερωτόμαστε: Εφόσον έγιναν οι περίφημες συμπτύξεις των τμημάτων και οι διορισμοί που ήθελε ο Πρόεδρος, γιατί δεν εφαρμόστηκαν μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής είτε για τους γιατρούς είτε και για όσους άλλους ενδεχόμενα πράττουν κατ’ αυτό τον τρόπο σε βάρος του κράτους;

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη διόρισε υψηλόμισθους έφορο και βοηθούς εφόρους φορολογίας, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να εφαρμόσει μια ιδιότυπη φορολογική αμνηστία με αμφίβολα αποτελέσματα.

Ακόμα η Κυβέρνηση βρίσκεται στον τελικό σχεδιασμό επεξεργασίας νομοσχεδίου, το οποίο θα προβλέπει την αύξηση των διοικητικών ποινών για τη μη καταβολή φόρου εισοδήματος, όπως γίνεται με το ΦΠΑ και αύξηση των διοικητικών ποινών για μη υποβολή φορολογικής δήλωσης, ενώ ακόμα το αρμόδιο τμήμα βρίσκεται στο σημείο απόκτησης σύγχρονου μηχανογραφικού συστήματος προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικό. Πάντα υπάρχουν δικαιολογίες γιατί δεν μπορούν οι εντεταλμένες υπηρεσίες να πατάξουν την φοροδιαφυγή.

Σε σχέση με το ΓΕΣΥ, ο ΠτΔ επέλεξε να δεσμευτεί – χρησιμοποιώντας τη λέξη διαβεβαίωση – ότι θα δώσει έμφαση στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας και ότι καμιά αντίδραση δεν θα ακυρώσει ή θα αναβάλει την μεταρρύθμιση στην Υγεία.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θυμίζουμε στον κ. Αναστασιάδη ότι το ΓΕΣΥ θα έπρεπε να εφαρμοστεί εντός του μνημονίου, η λήξη του οποίου ήταν το 2016. Επίσης με «δεσμεύσεις» και μόνο, το ΓΕΣΥ δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Χρειάζονται ενέργειες και μάλιστα άμεσες, κινήσεις χωρίς άλλη καθυστέρηση και με προτεραιότητα στην επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων που ταλανίζουν τους ασθενείς. Με αποφασιστικότητα και με πράξεις δημιουργείται ένα ανθρωποκεντρικό ΓΕΣΥ.

Θυμίζουμε επίσης ότι η νομοθετική προώθηση του ΓΕΣΥ, χωρίς κανένα κώλυμα ή εμπόδιο από την αντιπολίτευση, έγινε στη βάση μιας συμφωνίας την οποία η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Ενώ τα κόμματα υπερψήφισαν τα κυβερνητικά νομοσχέδια, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να υλοποιήσει το σημείο 5 της συμφωνίας με τα κόμματα, που προνοεί ότι όλες οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα καλυφτούν πριν την πλήρη αυτονόμηση τον νοσοκομείων. Καθώς ο καιρός περνά εν μέσω αντιπαραθέσεων και πιέσεων από τους γιατρούς για τροποποίηση των όρων του ΓΕΣΥ, η κυβέρνηση πολύ λίγα έχει κάνει για να καλύψει τα κενά των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Δεν κάνει επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καμία αναφορά στο μεγάλο πρόβλημα των αστέγων και της στεγαστικής πολιτικής. Φαίνεται να μην βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2019 το ζήτημα της απόκτησης στέγης για τις άπορες και φτωχές οικογένειες, ούτε βέβαια για το τι σκέφτεται να κάνει για το μεγάλο κίνδυνο της λήψης μέτρων από την ΕΕ κατά των χωρών που στηρίζουν την ανάπτυξη τους με την παραχώρηση των ευρωπαϊκών διαβατηρίων.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι για όλα αυτά δεν λέει τίποτα στη συνέντευξη του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.