Έπεσε ένα τεράστιο κυπαρίσσι  στην οδό Κυριάκου Μάτση στη Λευκωσία λόγω των ανέμων το βράδυ της Κυριακής 05 Ιανουαρίου 2020. Αυτό που προειδοποιούσαμε τον Δήμο Λευκωσίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες με σωρεία επιστολών μας, δυστυχώς έγινε πραγματικότητα.

Σε επιστολή του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη ημερομηνίας 16 Σεπτεμβρίου 2019 ο Δήμος Λευκωσίας απάντησε πως λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δέντρων, ωστόσο το αποτέλεσμα παρουσιάζει διαφορετική εικόνα.

Για την σημερινή τραγική κατάληξη προειδοποιούσε και το Τμήμα Δασών καθώς οι εκσκαφές στο σημείο έγιναν σε βάθος ενός μέτρου και σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου και από τις δυο πλευρές των δέντρων που βρίσκονται κατά μήκος της Λεωφόρου.

Υπήρξαν προειδοποιήσεις για μελλοντική ξήρανση των δέντρων λόγω επηρεασμού στο ριζικό τους σύστημα, αλλά και ανεπάρκειας στη μηχανική στήριξή τους. Φωνή βοώντος…

Επί τόπου έσπευσαν ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας του Κινήματος κ. Κυριάκος Τσιμίλλης που μίλησαν με τους κατοίκους και εξέτασαν την κατάσταση των υπολοίπων δέντρων.  Δυστυχώς οι παράνομες εκσκαφές του εργολάβου και τα εγκληματικά σχέδια των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στο ριζικό σύστημα των δέντρων.  Πολλά δέντρα έχουν καταστεί επικίνδυνα.  Δεν έχει παρθεί κάποιο μέτρο για την στήριξη ή προστασία τους. Από την εκκοπή του κυπαρισσιού που έπεσε προκύπτει ότι τα δέντρα είναι υγιέστατα.  Όμως χρειάζονται στήριξη και φροντίδα. 

Δυστυχώς διανύουμε μια περίοδο στην οποία η κλιματική αλλαγή έχει πλέον εκδηλωθεί σε βαθμό που επηρεάζει κατά πολύ τον άνθρωπο. Αντί ωστόσο να διαφυλάξουμε το πράσινο και τα δέντρα, επιλέγουμε καταστροφικές «αναπτύξεις» και καρατόμηση του πράσινου. Κλαίμε γιατί καίγονται τα δέντρα σε δασικές πυρκαγιές. Αλλά ξεριζώσουμε τα δέντρα στις πόλεις μας. 

kuriakou matsi 2