Εύηχη η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι «μόνο μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, ευθυγραμμισμένη με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και με τις καλύτερες πρακτικές δημοκρατικών κρατών των Ηνωμένων Εθνών, μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για επίτευξη διαρκούς ειρήνης». Ωστόσο προβληματισμό προκαλούν όχι αυτά που λέχθηκαν αλλά αυτά που δεν ειπώθηκαν, όπως και όσα δεν γίνονται. Χαρακτηριστική παράληψη στην ομιλία του Προέδρου  ήταν η μη αναφορά σε τουρκική εισβολή και κατοχή, στις συνέπειες αυτής αλλά και των όσων πρόσφατα ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλέσαμε τον κ. Αναστασιάδη να θέσει στον ΟΗΕ. Αναφερόμαστε βεβαίως στις συσσωρευμένες προκλήσεις απο την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία και τις παραβιάσεις της ΑΟΖ και εναέριου χώρου μας, για τις οποίες περιέργως ελάχιστα έχουμε αντιδράσει.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος κ. Έφη Ξάνθου δήλωσε τα εξής: «Ως Οικολόγοι είχαμε παροτρύνει τον Πρόεδρο να εξηγήσει στη Νέα Υόρκη ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε δεχθεί απειλές, προκλήσεις και κατηγορίες και από πλευράς Τουρκίας και από πλευράς του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Διερωτόμαστε αν είναι με αυτές τις πεποιθήσεις, νοοτροπίες και διάθεση που θα επιδιωχθεί εκ νέου επανέναρξη απευθείας συνομιλίων για τη λύση του Κυπριακού. Είχαμε εκφράσει δημόσια και προ πολλού την άποψη ότι δεν επιθυμούμε η επανέναρξη των συνομιλιών να έχει αφετηρία το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά, ούτε στην βάση της απαίτησης του Τουρκοκύπριου ηγέτη να θεωρηθεί ως προ-συμφωνία το πλαίσιο Γκουντέρες.

Παρόλο που ακούστηκαν τα περί λύσης συμβατής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακούστηκε και το περί αποδοχής του πλαισίου Γκουντέρες, που φαίνεται να περιέχει επικίνδυνα για τους Ελληνοκύπριους σημεία, ενώ πρόνοιες του πλαισίου φαίνεται να έρχονται και σε σύγκρουση με την ιδιότητα της Κύπρου ως Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επαναλαμβάνουμε ότι ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν υιοθετούμε τέτοιες γραμμές και προειδοποιούμε εκ νέου την κυπριακή Κυβέρνηση ότι βαδίζει σε επικίνδυνο δρόμο. Το θεμιτό για μας είναι μια προσέγγιση που δεν περιλαμβάνει διαχωρισμούς με βάση την εθνική καταγωγή, καταπάτηση ή κούρεμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προσωπικών ελευθεριών, προνόμια της μιας ομάδας πολιτών σε βάρος της άλλης, επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις από ξένες χώρες κλπ. Αρκεί να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία ανεξάρτητη οντότητα που να λειτουργεί ως φυσιολογικό κράτος, με διασφαλισμένη την ειρήνη και τη συνεργασία των πολιτών και των κοινοτήτων, μέσα σε ένα πνεύμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των αρχών επί των οποίων κτίστηκε και λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση».

(Φωτογραφία: ΚΥΠΕ)