Η χθεσινή απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, το οποίο εξέδωσε διάταγμα το οποίο απαγορεύει στην εταιρεία Marfin Investment Group Ανώνυμης Εταιρείας Συμμετοχών, γνωστή ως MIG, την πώληση των μετοχών που αυτή κατέχει στην Ελλαδική εταιρεία «Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών Υγεία ΑΕ», Ιδιοκτήτριας του γνωστού Νοσοκομείου των Αθηνών, ευχόμαστε να αποτελέσει την αφετηρία του τέλους της εδώ και έξι χρόνων ταλαιπωρίας των κουρεμένων καταθετών της Λαϊκής. Για πρώτη φορά εκδίδεται τέτοιο διάταγμα υπέρ κουρεμένου καταθέτη της Λαϊκής και ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη συζητήθηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για πολλοστή το θέμα της εξεύρεσης νόμιμου τρόπου επιστροφής των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζα στους κουρεμένους καταθέτες της. Μπορεί τελικά η δικαστική οδός να αποφέρει τα θεμιτά αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι ήταν ευθύνη της Κυβέρνησης και της Αρχής Εξυγίανσης να βρουν τον τρόπο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πριν εξανεμισθούν πλήρως τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής. Πλέον, με την χθεσινή απόφαση, δεν χωρεί άλλες δικαιολογίες.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε εκφράσει δημόσια πολλές φορές τη θέση μας: είμαστε υπέρ της εξεύρεσης τρόπου με τον οποίο νόμιμα θα επιστρέψουν τα περιουσιακά στοιχεία στους κουρεμένους καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας, για να επέλθει σε κάποιο βαθμό δικαιοσύνη και αποζημίωση στους κουρεμένους καταθέτες. Η αδικία που έχει γίνει εις βάρος αυτών των ανθρώπων είναι τεράστια και ευθύνη φέρει και η Πολιτεία και η Βουλή, και ιδιαίτερα η Κεντρική Τράπεζα. Για μας δεν είναι αρκετό να έρχονται στη Βουλή κατά καιρούς κάποιοι και να μας λεν πως δεν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Αναμένουμε ότι στην επερχόμενη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, θα τεθεί επί τάπητος και η χθεσινή, μείζονος σημασίας απόφαση του Δικαστηρίου και στη βάση αυτής το κράτος θα καταφέρει επιτέλους αυτό που για τα περασμένα έξι περίπου χρόνια δεν είχε καταφέρει να κάνει.