Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θέσαμε τους προβληματισμούς μας για τα ονόματα που είχαν περιληφθεί στη λίστα των υποψηφίων για μέλη της Αρχής κατά της Διαφθοράς και του Επιτρόπου Διαφάνειας, από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Με σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» επιβεβαιώνει τα όσα προαναφέραμε.
Συγκεκριμένα, καυτηριάζεται ο διορισμός του κ. Μάκη Κωνσταντινίδη στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. Ένας άνθρωπος που κατηγορήθηκε για ασυμβίβαστο και που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί πως εξυπηρέτησε ιδιωτικά συμφέροντα, τόσο από την θέση που κατείχε ως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, όσο και όταν ανέλαβε ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών ενώ είχε διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου δύο άλλων εταιριών που ανήκαν στον ίδιο όμιλο εταιριών που διαχειριζόταν τα δύο αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με άλλα λόγια, άνθρωπος που είχε κατηγορηθεί για διαπλοκή όταν βρέθηκε να διορίζεται στα διοικητικά συμβούλια δύο εταιριών ενός ομίλου που είχε πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις από το υπουργείο στο οποίο υπηρετούσε, μόλις ένα χρόνο μετά την αφυπηρέτηση του, βρέθηκε 3 χρόνια μετά την αφυπηρέτηση του να διορίζεται πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών, που στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή κινούσε πολιτική αγωγή εναντίον της Hermes Airports, αξιώνοντας αποζημίωση ύψους 5 εκ. ευρώ. Μάλιστα, μια από τις πρώτες αποφάσεις που πήρε ως πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών ήταν να πληρωθούν στην Hermes ποσά που της οφείλονταν από τις Κυπριακές Αερογραμμές, παρά την εκκρεμότητα της πολιτικής αγωγής. Τότε είχε κατηγορηθεί ξεκάθαρα για εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Hermes αλλά, εν μέσω των συνεπειών από το κούρεμα και το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, το θέμα αποσιωπήθηκε.
Είναι απορίας άξιον όμως πως μπορεί η Αρχή κατά της Διαφθοράς να λειτουργήσει σωστά και να επιτελέσει αξιοκρατικά το έργο της, όταν η αμεροληψία και το ηθικό προβάδισμα των ίδιων των μελών της αμφισβητούνται.