Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τις μαζικές πολιτογραφήσεις προκαλεί σοκ για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η κυβέρνηση. Παραβιάζοντας κάθε νομοθεσία και κανονισμό που η ίδια ψήφισε και με συνοπτικές διαδικασίες έδωσε διαβατήρια σε 91 πρόσωπα σε δύο διαφορετικές υποθέσεις.

Με βάση τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προκύπτουν στοιχεία για κατάχρηση εξουσίας, παραπλάνηση του Υπουργικού, εικονικές πωλήσεις και πιθανή φοροδιαφυγή, ενώ εγείρονται ερωτήματα για την ιδιάζουσα σχέση πρώην Υπουργού με εταιρεία, 64 στελέχη της οποίας έλαβαν κατ’ εξαίρεση διαβατήριο χωρίς να πληρούν τα κριτήρια.     

Μεγαλύτερο όμως σοκ προκαλεί ο εκβιασμός του Γενικού Εισαγγελέα προς τον Γενικό Ελεγκτή, τον οποίο εμμέσως πλην σαφώς προειδοποιεί με παύση επειδή δεν υπάκουσε στις συστάσεις του. Σημειώνουμε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ελέγχεται ως τέως Υπουργός και μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου στην υπόθεση των διαβατηρίων.

Δυστυχώς, τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας και ενισχύουν την πρόταση μας για μη εξέταση των μαζικών αιτήσεων που έγιναν μετά την απόφαση για οριστική διακοπή του προγράμματος.

Υπενθυμίζουμε πως εκκρεμούν ακόμα 1400 αιτήσεις πολιτογραφήσεων. Από αυτή την κατάσταση προκύπτουν πολλά ερωτήματα ενώ οι ευθύνες βαραίνουν και τα κόμματα αντιπολίτευσης.

Διαβεβαιώνουμε τέλος τους πολίτες ότι θα συνεχίσουμε να ζητούμε πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία σε θέματα δημοσίου συμφέροντος.