Αύριο, 19 Νοεμβρίου τιμούμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των παιδιών από τη Γενετήσια Εκμετάλλευση και Κακοποίηση. Η μέρα αυτή ορίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης στα πλαίσια της ενημερωτικής εκστρατείας «1 στα 5» με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού διότι έχει διαπιστωθεί ότι ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης.
Η Αντιπρόεδρος του Κινήματος, κ. Έφη Ξάνθου δήλωσε τα εξής: “Η πρόσφατη υπογραφή της Σύμβασης του Λανζαρότε από την Κύπρο, ενός μοναδικού και νομικά δεσμευτικού εργαλείου που υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα μέρη να ποινικοποιήσουν όλες τις μορφές της γενετήσιας κακοποίησης των παιδιών και διατυπώνει τους τρόπους καταπολέμησής τους, είναι ένα βήμα μπροστά, αλλά δυστυχώς δεν έχουν γίνει αρκετά για να προστατέψουν ουσιαστικά τα παιδιά μας.
Απόδειξη αποτελεί η υπόθεση που συντάραξε συνθέμελα την κυπριακή κοινωνία για την ηθική αυτουργό σεξουαλικης εκμετάλλευσης 13χρονου παιδιού που εξακολουθεί να εργοδοτείται από τη σχολική εφορία κοινότητας της Λάρνακας και να βρίσκεται συνέχεια μέσα σε σχολείο, πέντε χρόνια μετά την καταχώρηση της ποινικής υπόθεσης και ένα χρόνο μετά την καταδίκη του δράστη και την αναγνώριση από το ίδιο το δικαστήριο του ενεργού ρόλου του ατόμου αυτού στην αποπλάνηση και στην σεξουαλικη κακοποίηση του κοριτσιού.
Δυστυχώς είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που δεν προωθούνται καν για διερεύνηση, είτε γιατί κρίνεται πως δεν υπάρχουν αρκετά τεκμήρια για να στοιχειοθετηθεί καταδίκη είτε γιατί επηρεάζονται τα θύματα και αποσύρουν καταγγελίες. Ο κύριος όμως λόγος που δεν καταχωρούνται καταγγελίες είναι η έλλειψη επαρκούς πλαισίου προστασίας και απομάκρυνσης των θυμάτων απο το οικογενειακό πλαίσιο που επέφερε ή διευκόλυνε την κακοποίηση.
Ελπίζουμε πως η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να δημιουργήσει αυτό το πλαίσιο προστασίας και να προστατεύσει τα παιδιά μας απο τα τέρατα που διανοούνται να προχωρήσουν σε τέτοιες πράξεις”.
Σημείωση: Η Σύμβαση του Λανζαρότε, υπογράφτηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007 στο ομώνυμο νησί των Καναρίων Νήσων. Η Σύμβαση επικεντρώνεται στο σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών και στη διασφάλιση της ευημερίας τους, αναγνωρίζει τις απόψεις, ανάγκες και ανησυχίες τους και ενεργεί με γνώμονα το συμφέρον τους. Η σύμβαση επικυρώθηκε και από την Κύπρο με το νόμο 91 (Ι) / 2014.