Όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσω του ρεπορτάζ της εφημερίδας “Πολίτης” αναφορικά με την εμπλοκή της Κύπρου στα paradise papers, δικαιώνουν το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, που από τις 6 Νοεμβρίου ζητήσαμε να διερευνηθεί σοβαρά το ενδεχόμενο αυτό.

Τότε βέβαια, ο πληθωρικός “τω λόγω” κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος έσπευσε να μας επιτεθεί -ως συνήθως- χρησιμοποιώντας την αγαπημένη έκφραση των επικοινωνιολόγων του Προεδρικού, μιλώντας περί fake news. Σήμερα, που η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει το βάσιμο του ζητήματος που θίξαμε, γιατί δεν τοποθετείται για τα στοιχειώδη; Ασφαλώς δεν περιμένουμε να απολογηθεί για τα όσα περί λάσπης εξαπόλυσε εναντίον του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αλλά στηρίζουμε την απαίτηση της κοινωνίας να μάθει την πρόθεση της κυβέρνησης για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Δυστυχώς, ο τρόπος που η κυβέρνηση Αναστασιάδη διαχειρίστηκε προηγούμενες λίστες (πχ λίστα Λαγκάρντ, Panama Papers, λίστα εκροών) περισσότερο φαίνεται να αποσκοπούσε στο κλείσιμο των υποθέσεων, παρά στην αποζημίωση του κράτους για ζημίες που υπέστη από φοροαποφυγή, ή φοροδιαφυγή. Η ευθύνη για την απροθυμία διερεύνησης των λιστών αυτών βαραίνει απόλυτα τον Έφορο Φορολογίας προσωπικά αλλά και τον Υπουργό Οικονομικών και κατ´ επέκταση τον κ. Αναστασιάδη που γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι ακριβώς συμβαίνει.

Για εμάς κάθε υπόθεση που με δόλιο τρόπο στέρησε πόρους από το κράτος και τον λαό, πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους, οι ένοχοι να τιμωρηθούν και κυρίως να πληρώσουν με όλες τις προβλεπόμενες επιβαρύνεις. Εκ των πραγμάτων, η απερχόμενη κυβέρνηση, για λόγους που οφείλει να εξηγήσει, δεν είχε τις ίδιες προτεραιότητες.