Η απόρριψη οστών αγνοουμένων στον σκυβαλότοπο Δικώμου από τις κατοχικές αρχές, είναι εγκληματική και απεχθής. Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών εκφράζει την βαθύτατή του θλίψη για την ιεροσυλία που έχουν υποστεί Ασσιώτες και ιδιαίτερα οι οικογένειες των αγνοουμένων, που μαθαίνουν πως πριν 20 χρόνια ο κατοχικός στρατός επιχείρησε να εξαφανίσει κάθε ίχνος από το αρχικό έγκλημα πολέμου του με την εκσκαφή των οστών των ανθρώπων που είχε ρίξει στον μαζικό τάφο στην περιοχή «Ορνίθι» σε σκυβαλότοπο.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους αγνώστους Τουρκοκύπριους που, έστω και τώρα, έλυσαν την σιωπή τους και έχουν ενημερώσει τους συγγενείς μέσω της ΔΕΑ για την φρικτή πράξη που έλαβε χώρα σε άγνωστη χρονική στιγμή την δεκαετία του 1990. Μακάρι να είχε υπάρξει δυναμική παρέμβαση από την κοινωνία των πολιτών την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, για να είχε αποτραπεί αυτή η βαθύτατα φρικτή πράξη, αλλά δεν μας διαφεύγει πως η Τουρκοκυπριακή κοινότητα ζει υπό την κατοχή της Τουρκίας και υπό καθεστώς εκφοβισμού και καταπίεσης. Είναι άλλες πολιτικές ομάδες που επιλέγουν να εθελοτυφλούν και να πιστεύουν πως η Τουρκοκυπριακή κοινότητα και η ηγεσία της έχουν την ελεύθερη βούληση να επιλέγουν την μοίρα τους.

Ελπίζουμε πως οι οικογένειες των αγνοουμένων που επηρεάζονται από αυτή την φρικτή πράξη θα βρουν την ψυχική δύναμη να περιμένουν ακόμη περισσότερα χρόνια για να τους επιστραφούν τα οστά των δικών τους. Δεν μας διαφεύγει πως η πλέον τραγική πτυχή αφορά τις οικογένειες που έχουν ήδη προχωρήσει στην ταφή των λίγων υπολειμμάτων οστών που είχαν ανευρεθεί στο Ορνίθι και τώρα θα κληθούν να απαντήσουν στο δίλλημα αν θα κάνουν εκ νέου ταφή των νέων οστών που θα τους παραδοθούν…

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους και την διεθνή κοινότητα γενικότερα για την τραγική αυτή εξέλιξη και να απαιτήσει την όσο το δυνατό πιο σύντομη έναρξη εργασιών για ανεύρεση των οστών. Η διαδικασία θα είναι τρομερά δύσκολη αν όχι ανέφικτη, αφού ο σκυβαλότοπος έχει επιχωματωθεί και δεντροφυτευθεί.