Έδωσαν έγκριση για χορηγίες για περίφραξη σε χωράφια αλλά για να δοθούν χρειάζεται… οικοδομική άδεια!

Αντιμέτωποι με την κυβερνητική αναλγησία και το υδροκέφαλο σύστημα βρίσκονται οι γεωργοί, των οποίων επηρεάζονται οι καλλιέργειες από τα αγρινά. Ενδεικτική είναι η απάντηση του Αρμόδιου Υπουργού σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και Βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη, η οποία έγινε στις 21 Μαρτίου και απαντήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2019.

Ο κ. Περδίκης ζήτησε από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή πληροφόρηση ως προς το αν θα υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε το Τμήμα Πολεοδομίας κατά τις συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών στις 10 Οκτωβρίου 2017 και 26 Ιουνίου 2018 σχετικά με τους γεωργούς των οποίων επηρεάζονται οι καλλιέργειες από τα αγρινά.

Στην εν λόγω συνεδρία λήφθηκαν δεσμεύσεις, οι οποίες αφορούσαν διευκολύνσεις προς τους επηρεαζόμενους για τοποθέτηση περίφραξης περιμετρικά των καλλιεργειών τους, ενώ οι γεωργοί είχαν καυτηριάσει τη χρονοβόρα διαδικασία για εξασφάλιση άδειας για περίφραξη των ιδιωτικών αγροτεμαχίων λόγω της μη εγγραφής των αγροτικών δρόμων.  

Δεκαπέντε μήνες μετά, απαντώντας στην κοινοβουλευτική ερώτηση του κ. Περδίκη, ο αρμόδιος Υπουργός αναφέρει ότι τα σχέδια έτυχαν διαβουλεύσεων με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους εμπλεκόμενους φορείς (Αγροτικές Οργανώσεις και εκπροσώπους των επηρεαζόμενων κοινοτήτων) και εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο με Αριθμό Απόφασης 86.064 και ημερομηνία 24/10/2018, αλλά οι επηρεαζόμενοι γεωργοί, πριν την υποβολή αίτησης συμμετοχής στο Σχέδιο θα πρέπει πρώτα να υποβάλουν αίτηση για εξασφάλιση άδειας οικοδομής για την περίφραξη στις εκάστοτε Επαρχιακές Διοικήσεις (!).

Οι γεωργοί, σημειώνει κι ο ίδιος Υπουργός, «εξέφραζαν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα και τυχόν δυσκολίες που θα αντιμετώπιζαν για την εν λόγω άδεια. Το Υπουργείο Γεωργίας, βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών, ως το αρμόδιο για τροποποίηση των σχετικών κανονισμών/διαταγμάτων, με σκοπό την ταχύτερη εξυπηρέτηση των γεωργών και την έγκαιρη εξασφάλιση της άδειας οικοδομής», γράφει ο Υπουργός. Με απλά λόγια ενέκριναν την χορηγία αλλά κολλήσαν στις άδειες οικοδομής. Σημειώνεται ότι για να εγκριθεί η άδεια οικοδομής πρέπει το χωράφι να έχει νόμιμη πρόσβαση δηλαδή εγγεγραμμένο δρόμο κάτι που σε πολύ λίγα χωράφια συμβαίνει ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές. 

Κατά τα άλλα η Κυβέρνηση αυτή δια του Υπουργού της αναφέρει ότι «όσον αφορά το Σχέδιο αποζημιώσεων για ζημιές που προκαλούνται στις γεωργικές καλλιέργειες από τα αγρινά, αυτό βρίσκεται σε συνεχή ισχύ»!

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κάνει δεκτή μια δήθεν έγκριση, η οποία ωστόσο να μην δίνεται με το οποιοδήποτε πρόσχημα. Πρόκειται για γεωργούς, ανθρώπους οι οποίοι κοπιάζουν για ένα μεροκάματο και το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις δεν δίνονται λόγω των καθυστερήσεων στην έγκριση αδειών, αποδεικνύει την αναλγησία του κράτους και τους στρέφει εναντίον των αγροτών.  Καλούμε αρμόδιο Υπουργό και εμπλεκόμενα τμήματα να προχωρήσουν άμεσα σε διαβήματα προς άρση κάθε αδικίας, για την προστασία των απειλούμενων με εξαφάνιση αγρινών αλλά και των γεωργών των ορεινών περιοχών οι οποίοι επίσης απειλούνται με εξαφάνιση.