Συμπληρώνονται σήμερα 59 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Η πορεία ήταν από την αρχή δύσκολη αφού το Σύνταγμα της Δημοκρατίας περιλάμβανε δυσλειτουργικές πρόνοιες που έσπειραν την διχόνοια μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή, μέρος του ίδιου σχεδίου, παρολίγον να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να καταστήσουν το νησί υποτελή διοίκηση σε ξένες δυνάμεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία, έστω και με μέρος των εδαφών της υπό κατοχή, κατάφερε να αντέξει και να αντιστέκεται στους διαχρονικούς σχεδιασμούς για την κατάλυσή της και τις προσπάθειες ενσωμάτωσής της στο «ζωτικό χώρο» της Τουρκίας.

Έχουμε χρέος να παραμείνουμε πιστοί στις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως την μοναδική αναγνωρισμένη διεθνώς κρατική οντότητα στο νησί.

Έχουμε χρέος να επιμένουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος  θα πρέπει να εγγυάται τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από ένα καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας που θα προάγει την ενότητα του λαού και θα συμβάλει τα μέγιστα στη βιωσιμότητα της λύσης και στην ευημερία και ασφάλεια των πολιτών της, σε ένα κράτος αληθινά ανεξάρτητο, κυρίαρχο και δημοκρατικό.

Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών υποκλινόμαστε με δέος στην μνήμη όλων των συμπατριωτών μας που έχουν υπερασπιστεί την ελευθερία και ανεξαρτησία του νησιού μας και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για εξασφάλιση της ειρήνης, ελευθερίας και ευνομίας στο νησί.