Σε ό,τι αφορά το Γενικό Σχέδιο Υγείας, εμείς παρακολουθούμε με ανησυχία, ότι ακόμα και σήμερα που φτάσαμε στο σημείο να συζητήσουμε τα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων, των εργοδοτών, του κράτους κ.ο.κ. υπάρχουν δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας που καταθέτουν προτάσεις, για απόψεις που ουσιαστικά βάζουν δυναμίτη και ανατινάζουν στον αέρα την όλη προσπάθεια, για εισαγωγή στην Κύπρο και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Υγείας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κος Γ. Περδίκης.
Θεωρούμε, είπε, ότι θα πρέπει να παραμείνουμε σε γενικές γραμμές στις προτάσεις της Mercer για τις συνεισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών του κράτους.
Υπάρχει ένα ζήτημα σε σχέση με τις συμπληρωμές, οι υψηλές συμπληρωμές συνεπάγεται η διαδικασία ότι θα αποτελέσει μεγαλύτερο βάρος για τους ασθενείς, γι’ αυτό μπορούμε να συζητήσουμε και είμαστε υπέρ να αλλάξουν οι αναλογίες των εισφορών, της συμμετοχής των διαφόρων φορέων, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος της συνεισφοράς.
Τα 90 εκατομμύρια για τα οποία προνοεί η Mercer, ίσως στη σημερινή κατάσταση που ζούμε, να αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για τους ίδιους τους ασθενείς. Θα πρέπει το γενικότερο κοινό, δηλαδή οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες του κράτους, να συμβάλλουν περισσότερο με τις εισφορές τους και όχι με τις συνδρομές, στην οικονομική επιβίωση του ΓΕΣΥ. Βλέπουμε για παράδειγμα να μεγαλώνει το ποσοστό της εισφοράς του κράτους, το 4,55% μπορεί να γίνει και 5% για να μπορέσουμε να έχουμε λιγότερες συμπληρωμές. Είναι οι συμπληρωμές οι οποίες, εάν παραμείνουν στα 90 εκατομμύρια, πιθανόν να αποτελέσει ένα βάρος για τους ασθενείς, το οποίο να είναι υπό τις σημερινές συνθήκες δυσβάσταχτο.