Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών διοργανώνει δύο εκδηλώσεις με θέμα ‘’Γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί στα τρόφιμα και Κλωνοποίηση του ανθρώπου’’ στοχεύοντας την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα που επηρεάζουν την υγεία και την ποιότητα ζωής εν γένει. Η πρώτη εκδήλωση υπό μορφή διάλεξης θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Μεγάρου Αγίου Αθανασίου, την Τετάρτη 2 Μαΐου, στις 7.30μμ. Η δε δεύτερη θα είναι σεμινάριο με θέμα ‘’Τα επιτεύγματα της νέας γενετικής και βιοηθικοί προβληματισμοί’’ και θα διεξαχθεί την Πέμπτη 3 Μαΐου στις 7.00μμ, στο Holiday Inn στη Λευκωσία
Εισηγητής θα είναι ο διακεκριμένος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ.Τάσος Κουράκης.
Η υπόθεση της Κλωνοποίηση ανθρώπου απασχόλησε εκτενώς την κοινή γνώμη τον τελευταίο καιρό μετά από την εδώ επίσκεψη του Δρος Ζαβού και των σχετικών δηλώσεων του. Στο Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών πιστεύουμε ότι η μέθοδος αυτή εγείρει σοβαρά θέματα βιοηθικής, κοινωνικής αποδοχής και ορθολογιστικής διαχείρισης πόρων.
Πιστεύουμε ότι είναι αχρείαστη αυτή η έρευνα που παραπλανητικά παρουσιάζεται ως λύση τεκνοποίησης, προτού η κοινωνία μας εξετάσει με υπευθυνότητα τον επηρεασμό της γονιμότητας από την κακοδιαχείριση του περιβάλλοντος. Προέχει η πολιτεία να δεσμευτεί να λάβει μέτρα και να αξιοποιήσει ορθολογιστικά τους οικονομικούς πόρους για την απαιτούμενη προστασία της υγείας του ανθρώπου από βιομηχανικούς ρύπους, ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τοξικά απόβλητα και άλλες μορφές ρύπανσης.
Όσον αφορά τα τρόφιμα που περιέχουν γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα ακόλουθα σημεία:
• Σήμανση /Δικαίωμα επιλογής
Δεν διασφαλίζεται το δικαίωμα επιλογής των καταναλωτών καθότι δεν υπάρχει σήμανση στα προϊόντα που περιέχουν γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς.
• Υγεία
Η έλλειψη επαρκούς ελέγχου και περιόδου δοκιμασίας των προϊόντων πριν από τη διοχέτευση τους στην αγορά ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου, καθότι δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η ασφάλεια για την κατανάλωση τους, καθιστώντας τους καταναλωτές, παρά τη θέληση τους, πειραματόζωα. Το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων τοξινών, καρκινογενών και αλλεργικών ουσιών χρήζει περαιτέρω έρευνας. Τα φαρμακευτικά προϊόντα υποβάλλονται σε μακρόχρονους κλινικούς ελέγχους πριν από τη διάθεση τους στην αγορά διασφαλίζοντας κατά τον δυνατότερο τρόπο τη δημόσια υγεία.
• Οικονομία/ οικονομικά οφέλη
Η παγκοσμιοποίηση και η ελεύθερη αγορά ενδυναμώνουν τα οικονομικά συμφέροντα και επομένως γίνεται ευκολότερη η μαζικότερη διάθεση τέτοιων προϊόντων. Το εμπόριο γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών και τροφίμων που περιέχουν τέτοιους οργανισμούς ελέγχεται από μικρό αριθμό πολυεθνικών, οπότε είναι εμφανές ότι ουσιαστικά αυτές οι εταιρείες επωφελούνται οικονομικά παρακάμπτοντας διαδικασίες διασφάλισης της υγείας του κοινού.
• Περιβάλλον /Βιομόλυνση
Διεθνώς διατυπώνονται ανησυχίες για την ελευθέρωση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον, λόγω πιθανών απειλών στα οικοσυστήματα, στη βιοποικιλότητα, στη χλωρίδα και πανίδα καθώς και στα καλλιεργούμενα είδη. Η μακροπρόθεσμη επίδραση των γενετικώς μεταλλαγμένων οργανισμών δεν είναι γνωστή, οπότε με την ελευθέρωση τους στο περιβάλλον ενδεχομένως να μεταφέρουν κάποια χαρακτηριστικά τους σε άλλα είδη επιφέροντας μη αναστρέψιμες επιδράσεις στη φύση. Επιπλέον δεν είναι εύκολος ο απόλυτος περιορισμός τέτοιων οργανισμών, οπότε με την απελευθέρωση τους στο περιβάλλον μπορούν να εξαπλωθούν ανεξέλεγκτα, δημιουργώντας διασυνοριακά προβλήματα.
Στην περίπτωση της Κύπρου με το μικρό της μέγεθος είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απομονωθούν εκτάσεις για την καλλιέργεια τέτοιων οργανισμών χωρίς τον φόβο ανάμειξης με άλλα είδη. Εξάλλου ποιος μπορεί να σταματήσει το πέταγμα των εντόμων…
• Νομοθεσία
Η νομοθεσία που διέπει την ελευθέρωση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον οφείλει να απαντά στα εγειρόμενα ερωτήματα και να προνοεί για αποφυγή και αποκατάσταση αστοχιών.
Ελπίδα Σιούκρη, Υδροβιολόγος
Μάρτιος 2001