Σειρά ζητημάτων που αφορούν την κοινωνία, όπως το Σχέδιο Εστία, το ΓεΣΥ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Στεγαστική Πολιτική και το Σχέδιο Ακάμα ήταν στην ατζέντα της συνάντησης που είχαν με πρωτοβουλία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στα γραφεία του ΔΗΣΥ.
Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, οι δύο Πρόεδροι τοποθετήθηκαν επίσης και σε άλλα θέματα όπως οι ευρωεκλογές, οι ημικρατικοί οργανισμοί και τα τεκταινόμενα στον τομέα της Δικαιοσύνης.
Σχέδιο Εστία
Αναφερόμενος στο σχέδιο Εστία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το σχέδιο δεν είναι το τέλειο αλλά αναγκαίο. Ανέφερε ότι δημιουργεί δύο σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, το πρώτο είναι ότι αυτοί που έχουν πραγματικά περισσότερη ανάγκη δεν μπορούν να επωφεληθούν από το σχέδιο και σημείωσε ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις “θα βρούμε τον τρόπο να στηρίξουμε αυτή την ομάδα συμπολιτών μας”.
Πρόσθεσε ότι είναι και μια άλλη ομάδα συμπολιτών μας, οι συνεπείς δανειολήπτες και φορολογούμενοι που εμπίπτουν στα κριτήρια του Εστία και νοιώθουν “ως οι βλάκες της παρέας, διότι βλέπουν τον άλλο με τα ίδια κριτήρια που έκανε τις διακοπές του, που δεν πλήρωνε τις δόσεις, τώρα να έχει στήριξη και εκείνος που στερείτο το πάντα να τον σχολιάζουν ότι ήταν και ο βλάκας και ο ηλίθιος της παρέας. Πρέπει είναι να έχουμε και αυτούς με ένα σχέδιο στήριξης αυτών των συνετών για να υπάρχει και το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης”.
Ο κ. Περδίκης είπε ότι παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, “φεύγουμε με μια πολύ καλή προοπτική να υπάρξει μια διακομματική συνεργασία πάνω στο σχέδιο αφερεγγυότητας, να ενισχυθεί, ώστε να συμπληρώσει το σχέδιο Εστία και να μπορέσει να περιλάβει αυτούς τους δανειολήπτες που δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο σχέδιο”.
Ανέφερε ότι αυτό είναι μια πολύ θετική σύγκλιση και ακολουθεί της ανάλογης σύγκλισης με το ΑΚΕΛ, άρα υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα που υπάρχει και είπε ότι όπως είναι σήμερα το Εστία οι πλέον ευάλωτοι δεν θα μπορέσουν είτε να μπουν είτε να ανταποκριθούν στη συνέχεια.
Επιβάλλεται, πρόσθεσε, να ξαναδούμε το σχέδιο αφερεγγυότητας.
Ημικρατικοί
Σε ό,τι αφορά τους ημικρατικούς, ο κ. Νεοφύτου είπε “εύχομαι – και μην το συνδέσετε με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων – μια μέρα να ωριμάσουμε σαν τόπος και να γίνουμε ένα φυσιολογικό κράτος και να μην έχουμε κεντρική κυβέρνηση και δεκάδες ημικρατικούς οργανισμούς για να πονοκεφαλιάζουμε”.
“Και να γίνουμε ένα φυσιολογικό κράτος που το κεντρικό κράτος θα έχει και την ευθύνη της διοίκησης, κάθε Υπουργείο έχει και 3-4 ημικρατικούς, όπως τα μανιτάρια που ξεφυτρώνουν με όλες αυτές τις δυσλειτουργικότητες και κάθε 2,5 χρόνια αυτός ο πονοκέφαλος της κατάρτισης που αναπόφευκτα, άσχετα τι λέμε, τα κόμματα, έχουν κάποιο λόγο και ρόλο, τουλάχιστον κάποια κόμματα. Εύχομαι μια μέρα να ωριμάσουμε όλοι και πολλοί από αυτούς να ενσωματωθούν ως ευθύνες των Υπουργείων”.
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Περδίκης είπε ότι συνειδητά το Κίνημα απέχει από το “παιχνίδι” της κομματικής λίστας και ότι η κομματική παρέμβαση στο δικαίωμα του Προέδρου να διορίζει μέλη των ΔΣ πρέπει να τερματιστεί οριστικά.
Σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει μεταρρύθμιση στον τομέα των ημικρατικών,και είπε ότι συμφωνεί με τον κ. Νεοφύτου ότι υπάρχει δυνατότητα κάποιοι είτε να καταργηθούν είτε να συγχωνευτούν, αλλά έφερε ως παράδειγμα το Χρηματιστήριο που όλες οι Κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί και είπε ότι το πολιτικό σύστημα δεν κατάφερε να προχωρήσει σε αυτήν την κοινή απόφαση, που χρονολογείται από 15ετίας.
Αρα, πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτά στα οποία υπάρχει συμφωνία και συμφέρον προς το δημόσιο και να δούμε κατά πόσον μεγάλοι και κερδοφόροι οργανισμοί μπορούν να παραμείνουν κερδοφόροι και να προσφέρουν στο δημόσιο μακριά από δογματισμούς και αντιπαραθέσεις.
Ευρωεκλογές
Για τις ευρωεκλογές, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι κακές επιλογές όσον αφορά ευρωεκλογές μπορεί να στοιχίσουν το αύριο στο σύνολο της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και εξήγησε ότι εάν αύριο στην Ευρώπη θα υπάρχει πλειοψηφία ευρωβουλευτών από κόμματα που είναι ενάντια στο ευρωπαϊκό όραμα τότε δεν θα μπορεί να λειτουργεί ούτε η ΕΕ ούτε τα κράτη μέλη. Οι ευρωεκλογές, είπε, δεν είναι εκλογές δεύτερης κατηγορίας.
Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες, είπε ότι για το κόμμα του οι διεργασίες δεν είναι να έχεις έξι υποψήφιους, το θέμα Ευρώπη, ανέφερε είναι ουσιαστικό και το πώς μπορεί το κόμμα να έχει ρόλο και λόγο σημαντικό και μεγαλύτερο από το μικρό εκτόπισμα της μικρής μας πατρίδας.
Αφού υπενθύμισε ότι από την Κύπρο ξεκίνησε την εκστρατεία του πριν μερικές ημέρες ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, είπε ότι πριν το τέλος του μηνός ο ΔΗΣΥ θα φιλοξενήσει τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής κ. Κατάινεν, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών και εντός μηνός θα έρθει και η Επίτροπος υπεύθυνη για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό καθώς και πολλοί άλλοι Επίτροποι και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρώπης, για να γνωρίσει, όπως είπε, ο Κύπριος ότι η Ευρώπη δεν είναι ξένη προς εμάς και ότι ο ΔΗΣΥ έχει γερές διασυνδέσεις στις Βρυξέλλες.
Από πλευράς του, ο κ. Περδίκης είπε ότι για το Κίνημα οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα μεγάλο πρόκριμα σε σχέση με την προώθηση της ιδέας ενός κοινού ψηφοδελτίου που θα αποτελείται από προσωπικότητες και πρόσθεσε ότι είναι ένα μεγάλο εγχείρημα με πολιτικές προεκτάσεις το γεγονός ότι θα συνεργαστούν με τον Τ/κ δημοσιογράφο και αγωνιστή Σενέρ Λεβέντ στο ψηφοδέλτιο το οποίο από χθες πήρε και όνομα και θα ονομάζεται ” Ελεύθερη Κύπρος”.
Είπε ότι τις επόμενες μέρες θα συμπληρωθεί η ομάδα των έξι υποψηφίων και θα συμφωνηθεί και μια πολιτική διακήρυξη και στη συνέχεια τα δύο τουλάχιστον κόμματα που θα στηρίξουν τον συνδυασμό αυτό θα εγκρίνουν αυτές τις αποφάσεις. Στο Κίνημα Οικολόγων θα εγκριθεί σε επίπεδο παγκύπριας συνδιάσκεψης στις 3 Φεβρουαρίου.
Αρα, είπε, αρχές Φεβρουαρίου θα υπάρχει ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο προσωπικοτήτων με πολιτική διακήρυξη που θα έχει την πρωτοτυπία ότι θα αποτελείται από προσωπικότητες της κυπριακής κοινωνίας Ε/κ και Τ/κ και δεν θα έχει μια έντονη κομματική οσμή.
Δικαιοσύνη
Σε ό,τι αφορά τα της Δικαιοσύνης, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι χρειάζεται από όλους, κόμματα, κυβέρνηση, τέταρτη εξουσία, τρίτη εξουσία που είναι η δικαιοσύνη, ανεξάρτητοι θεσμοί, όλοι να βάλουν τη σοφία τους χωρίς τυμπανοκρουσίες να ρυθμίσουν αποτελεσματικά το ασυμβίβαστο για τους βουλευτές, για τα μέλη της εκτελεστικής εξουσίας, για τη δικαιοσύνη και τους ανεξάρτητους αξιωματούχους.
Πρόσθεσε ότι είναι η ώρα να δούμε όλα τα ζητήματα, “και τη λειτουργία και της εκτελεστικής και της νομοθετικής, αλλά και των ανεξάρτητων αξιωματούχων, και τον τρόπο λειτουργίας, λήψης αποφάσεων. Και ίσως να είμαστε πιο παραγωγικοί εάν όλα τα κάνουμε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, να επισκεφθούμε και σύγχρονες χώρες, να φέρουμε και ξένους ειδικούς αλλά και να εκμεταλλευτούμε και τους ακαδημαϊκούς μας, τα πανεπιστήμιά μας, όλοι να βάλουμε τις γνώσεις, την σοφία, την καλή μας θέληση, οφείλουμε να αλλάξουμε τον τόπο μας προς το καλύτερο και θεωρώ ότι δεν μπορείς να σιωπάς όταν υπάρχει κάτι μεμπτό στον τόπο σου αλλά δεν τραβάς τη χώρα μπροστά μόνο με τον καταγγελτικό τρόπο και λειτουργώντας τις πλείστες φορές το πολιτικό σύστημα ως επιμηθείς αντί προμηθείς”.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να δούμε πώς διορθώνουμε θέματα της δικαιοσύνης “αλλά να μην ξεχνούμε ότι χρειάζεται να διορθώσουμε και πράγματα στο δικό μας σπίτι, το κοινοβούλιο, τα κόμματα”.
Από πλευράς του, ο κ. Περδίκης είπε ότι η ουσία βρίσκεται στις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να παύσει να υπάρχει έστω και η οσμή της διαπλοκής, και είπε ότι σε αυτό το σημείο υπάρχει ήδη η έκθεση GRECO που δεν έχει υλοποιηθεί. Προϋποθέτουμε, είπε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να εφαρμοστούν οι εισηγήσεις της GRECO και άλλες εισηγήσεις που να οδηγούν στη μεταρρύθμιση του δικαστικού τομέα και των υπηρεσιών. Πρόσθεσε ότι από την άλλη υπάρχει και το θέμα της διασύνδεσης των τραπεζών με το δικαστικό σύστημα και είπε ότι η υπόθεση με τα αξιόγραφα πρέπει να διερευνηθεί με ευθύνη και της Κεντρικής αλλά και της ίδιας της Τράπεζας Κύπρου και άλλων τραπεζών και τέλος, είπε ότι υπάρχει και το θέμα της προσωπικής ευθύνης και είπε αν ήταν στη θέση του κ. Νικολάτου θα είχε καταθέσει την παραίτησή του.
(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΒΑ)