Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μας υπενθυμίζει τους αγώνες που δόθηκαν σε εθνικό, αλλά και σε Παγκόσμιο επίπεδο έως ότου κερδηθεί ο σημερινός βαθμός ελευθερίας πολλών από τις σύγχρονες κοινωνίες.

Δυστυχώς ακόμη εν έτει 2020, στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμα και σήμερα αποτελεί διεκδίκηση και όχι κεκτημένο.

Στη χώρα μας λόγω της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων είναι γεγονότα που καταγράφουν εκτεταμένη και διαρκής καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών.

Ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται και λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού ανά το παγκόσμιο. Πολλά από τα μέτρα για αναχαίτηση του COVID-19 περιορίζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως για παράδειγμα η καθολική απαγόρευση διαδηλώσεων δηλαδή περιορισμός στο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.

Προβλήματα στην πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντοπίζονται συχνά και στα πλαίσια της λειτουργίας των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως για παράδειγμα οι δυσκολίες και τα προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά και οι δυσκολίες εξεύρεσης εργασίας, όπως και τα αποτρεπτικά ποσά των ενοικίων που είναι ένα από τα κύρια προβλήματα που ταλανίζουν την νεολαία μας.

Βασικό ανθρώπινο δικαίωμα είναι και η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Στην Κύπρο ο τομέας υγείας νοσεί με έλλειψη εξοπλισμού, και διαχρονική υποστελέχωση των νοσηλευτών και του ιατρικού προσωπικού.

Τονίζουμε πως επίσης απαράδεκτο είναι και το γεγονός να θεωρείται πολυτέλεια το δικαίωμα στον καθαρό αέρα και στην καλύτερη ποιότητας ζωής. Στους κάτοικους Ιδαλίου και των γύρω περιοχών που υποφέρουν από τα ασφαλτικά εργοστάσια και εκτίθενται καθημερινά σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον καταπατώνται εδώ και χρόνια τα ανθρώπινα δικαιώματα τους.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία στην Κύπρο έχουμε καθημερινά δύο πρόωρους θανάτους λόγω της κακής ποιότητας του αέρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ασφάλεια των παιδιών μας με την άνοδο χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διαβεβαιώνουμε τους πολίτες μας πως θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την πλήρη και καθολική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για ένα καλύτερο μέλλον, με ασφάλεια και εμπιστοσύνη.