Η 28η Οκτώβρη του 1940 και το έπος της Αντίστασης είναι το καλύτερο παράδειγμα δύναμης και συνένωσης ενός λαού που οργανώνεται και παλεύει για τα δικαιώματά του, απέναντι σε αριθμητικά υπέρτερες δυνάμεις. Το καλύτερο παράδειγμα πως πέραν της στρατιωτικής ισχύος, το δίκιο ενός λαού είναι ικανό όχι μόνο να τροφοδοτήσει την αντίσταση, αλλά και να πετυχαίνει νίκες. Αυτή η ιστορική στιγμή του ελληνικού λαού πρέπει να μας εμπνέει και στη σημερινή εποχή, ως ένα άξιο θαυμασμού δείγμα ομοψυχίας και συνεννόησης. Αυτές οι αξίες οφείλουν να κυριαρχούν και σήμερα στα ανοιχτά μέτωπα του ελληνισμού και πρωτίστως στη διαχείριση του Κυπριακού.

H 28η Οκτωβρίου και η έκβαση του Β` Παγκόσμιου πολέμου αποτελεί όμως και μια μεγάλη νίκη των λαών ενάντια στον φασισμό​, ενάντια στην ιδεολογία που στοχοποιεί ομάδες ανθρώπων λόγω της ύπαρξής τους.​ ​Το τότε κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο της ανάπτυξης του φασισμού και του ναζισμού, είναι γνωστό.

Αυτό που σήμερα οφείλουμε να πράξουμε για να μην ξαναζήσουμε τη φρίκη τέτοιων ιδεολογιών είναι να εργαστούμε για την υπεράσπιση της αξίας της δημοκρατίας, αλλά κυρίως για την καταπολέμηση των οικονομικών αιτιών που θέτουν τμήματα του λαού στο περιθώριο.