Με ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις ακόμα μίας κόντρας μεταξύ της κυβέρνησης και της Βουλής, που οδηγεί τελικά στο χειρότερο αποτέλεσμα. Όπως συνέβη και σε πολλά άλλα θέματα κατά τη διάρκεια της θητείας της απερχόμενης κυβέρνησης, κατάφερε να έρθει σε κάθετη αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση  στο νόμο που προνοεί την ίδρυση και λειτουργία της μονάδας εσωτερικού ελέγχου της Αστυνομίας σε τέτοιο βαθμό που να απειλείται η ίδια η ύπαρξη της.

Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν υποστηρίξαμε τις περισσότερες από τις τροπολογίες που επέλεξε στο αρχικό νομοσχέδιο η πλειοψηφία της Βουλής και θεωρούμε μέρος των λόγων της αναπομπής ως βάσιμο.

Όμως η στάση του Υπουργού Δικαιοσύνης δεν ήταν εποικοδομητική και δεν βοήθησε στην επίτευξη συναίνεσης.

Η απερχόμενη κυβέρνηση απέδειξε  για ακόμα μία φορά ότι δεν μπορεί να συνδιαλλαγεί με την αντιπολίτευση και να πετύχει τις αντικειμενικούς στόχους του προγράμματος της. Δεν είναι τυχαίο που τα όσα «πέτυχε» αυτή η κυβέρνηση στην πενταετή της θητεία προήλθαν μέσα από διαδικασίες συναίνεσης, που φαίνεται ότι δεν μπορεί πλέον να τις διεκπεραιώσει.

Είναι γι’ αυτό που χρειάζεται μια πολυκομματική κυβέρνηση που να μπορεί να στηρίζει τη σύνθεση και την συναίνεση. Η μονομέρεια δεν μπορεί να μας οδηγήσει στο μέλλον.

Θα αναμένουμε από την νέα κυβέρνηση να έρθει ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων με λογικές προτάσεις που να πετυχαίνουν την αναγκαία συναίνεση. Σ’ αυτή την παραγωγική διαδικασία προσδοκούμε να στηριχθεί η ίδρυση και λειτουργία της μονάδας εσωτερικού ελέγχου της αστυνομίας, την οποία κρίνουμε απολύτως αναγκαία. 

 —