Πλαφόν στο κόστος της εξέτασης για κορωνοϊό έβαλε η Κυβέρνηση, με μέγιστο ποσό τα €110. Το πλαφόν ήρθε μετά από πληθώρα παραπόνων σχετικά με τις εξετάσεις για τον Covid-19, ενώ πολλοί μιλούσαν έως και για αισχροκέρδεια στο κόστος των εξετάσεων.

Σήμερα το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας ανακοίνωσε ακόμα πιο χαμηλές τιμές για τις εξετάσεις.

Φαίνεται λοιπόν να στοιχειοθετούνται οι καταγγελίες για αισχροκέρδεια στο θέμα των επιδοτημένων εξετάσεων για τον κορωνοϊό.                                    

Σημειώσαμε με ανησυχία το γεγονός ότι τα ιδιωτικά εργαστήρια μπήκαν σε ένα ανταγωνισμό κέρδους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σήμερα καταστάσεις χάους, συνωστισμός αντιπαραθέσεις κλπ. που αποδεικνύουν την έλλειψη οργάνωσης και προγραμματισμού.

Η άποψη μας είναι ότι έπρεπε οι εξετάσεις για το πρόγραμμα των 20.000 να επιχορηγηθούν πλήρως από το κράτος το οποίο θα μπορούσε να αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές τις αναλύσεις από τα ενδιαφερόμενα εργαστήρια στη βάση κατανομής που θα έκανε ο ΟΑΥ.

Αφού οι εξετάσεις των 20.000 γίνονται κυρίως για στατιστικούς λόγους έπρεπε να τηρηθούν όλες οι αρχές της στατιστικής επιστήμης και να γίνει επιλογή του δείγματος. Όπως γίνεται τώρα τα αποτελέσματα θα είναι επισφαλή και δεν θα επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Στην στατιστική επιλογή του δείγματος και στην οργανωμένη πρόσκληση των ατόμων που θα συμμετείχαν στη δειγματοληψία έπρεπε να χρησιμοποιηθούν οι προσωπικοί ιατροί.

Άξιο απορίας είναι το τί θα γίνεται με τους πολίτες αλλά και τις εταιρείες που αδυνατούν να πληρώσουν το ποσό των €110. Η έρευνα θα αφορά μόνο αυτούς που μπορούν να πληρώσουν; Τα επιπρόσθετα εμπόδια που βρίσκουν μπροστά τους οι πολίτες, γίνονται αποτρεπτικοί παράγοντες στο να προχωρήσουν με εξέταση για τον Covid-19.

Αυτό δημιουργεί και τον κίνδυνο αυξημένου στατιστικού λάθους, καθώς βάσει των εξετάσεων των 20.000 δειγμάτων, θα παρθούν και οι ανάλογες αποφάσεις για χαλάρωση ή σκλήρυνση των μέτρων.

Διερωτόμαστε για την αξία των αποτελεσμάτων της στατιστικής δειγματοληψίας και για την ορθότητα των αποφάσεών που θα παρθούν στη βάση αυτών των αποτελεσμάτων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε την Κυβέρνηση να αγοράσει τα τεστ και να τα προσφέρει οργανωμένα στους πολίτες χωρίς καμία χρέωση. Πρέπει τώρα, όσο ποτέ άλλοτε να αποδείξει πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος πρόνοιας.