Δηλώσεις κ. Αλεξίας Σακαδάκη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής

Όταν στις Βρυξέλλες έστρωναν… κόκκινα χαλιά, στον νεοσουλτάνο Ερντογάν για το μεταναστευτικό δεν είχαν προνοήσει τι τους περίμενε.

Όταν του εξασφάλισαν εκατομμύρια ευρώ για να μειώσει τις μεταναστευτικές εισροές, δεν σκέφτηκαν ότι τα χρήματα αυτά, ίσως τα χρησιμοποιήσει για να εξοπλίσει το λιμενικό της Τουρκίας και να εντατικοποιήσει τις προκλήσεις και τις απειλές στο Αιγαίο.

Τώρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, ο νεοσουλτάνος Ερντογάν τα θέλει όλα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον κατάλογο αιτημάτων που παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ.

Ο κατάλογος Ερντογάν περιλαμβάνει τις εξής απαιτήσεις: Πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεπάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων, βίζες και αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης. Μάλιστα, ξεκαθαρίστηκε ότι «η Άγκυρα δεν πρόκειται να συμπράξει σε οποιανδήποτε εναλλακτική διαδικασία» και ότι εμμένει σε πλήρη ένταξη της Τουρκίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει τα λάθη του παρελθόντος. Τα λάθη της όμως, πληρώνουν κυρίως οι λαοί της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα ο ελληνικός λαός.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην κάνει βήμα πίσω από τις πάγιες θέσεις μας. Η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της, πριν συζητηθεί οποιαδήποτε άλλη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί της.