Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που ειδοποιηθήκαμε από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτική Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ότι και στην Κύπρο θα ισχύσουν ειδικές χαλαρώσεις  όσον αφορά την υποδοχή και κατοικίδιων που έχουν προσφυγοποιηθεί από την Ουκρανία. Χαιρετίζουμε την θετική αυτή απόφαση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών όσον αφορά το ευαίσθητο θέμα, με απώτερο σκοπό την διευκόλυνση των Ουκρανών προσφύγων που επέλεξαν να μην αφήσουν πίσω στο πόλεμο τα αγαπημένα τους κατοικίδια να επιλέξουν την Κύπρο για να καταφύγουν.

Η συντονίστρια της Ομάδας Δράσης για τα Ζώα του Κινήματός κ. Ανθή Μουζούρη ανέφερε πως «Δεχθήκαμε παράπονα ότι αρκετοί Ουκρανοί πολίτες λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, προτίθενται να καταφύγουν στην Κύπρο αλλά δεν θέλουν να διαφύγουν χωρίς τα κατοικίδια τους. Επικοινωνήσαμε με του Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μεταφέροντας την έκκληση των Ουκρανών προσφύγων για να γίνουν διευθετήσεις για να ταξιδέψουν με τα κατοικίδια τους και ζητήσαμε να μας ενημερώσουν  για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Κύπρος σε αυτό το ευαίσθητο ανθρωπιστικό θέμα. Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθούν οι απαραίτητες διευκολύνσεις ούτως ώστε να επιτρέπεται η είσοδος με τα κατοικίδια τους χωρίς παρεμποδίσεις από γραφειοκρατικές απαιτήσεις που συνήθως εφαρμόζονται.»

Ελπίζουμε πως οι διαδικασίες για υποδοχή τόσο προσφύγων όσο και των κατοικίδιων τους από την Ουκρανία θα απλοποιηθούν, ότι το κράτος μας θα σταθεί αρωγός και θα μπορέσουν να φτιάξουν την ζωή τους όσοι επιλέξουν να μεταβούν στην Κύπρο για να σωθούν από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία.».