Ενόψει της αυριανής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος, καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους στο αυτονόητο, δηλαδή να ακυρώσει τις προηγούμενες αποφάσεις που αφορούν τις απαλλαγές των εκπαιδευτικών από το διδακτικό χρόνο.

Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να επιμένει στην άτεγκτη στάση της, για να μην βρεθούμε με την έναρξη της σχολικής περιόδου με κλειστά σχολεία. Έπειτα, όπως έχουμε προτείνει ξανά δημόσια, μπορεί – αφού εφαρμοστούν οι θεσμοθετημένες διαδικασίες – να προχωρήσει προς την κατεύθυνσή του εξορθολογισμού του διδακτικού χρόνου.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, διευκρινίζει προς πάσα κατεύθυνση και με σκοπό την άρση όποιας πιθανής παρεξήγησης, ότι είναι σύμφωνο με την κυβέρνηση ότι υπάρχει ανάγκη για εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου και διαφοροποίηση στο σημερινό σύστημα απαλλαγών, ώστε να εξοικονομηθούν χρήσιμοι πόροι για πρόσληψη επιπλέον ειδικοτήτων όπως για παράδειγμα εκπαιδευτικών ψυχολόγων, κοινωνιολόγων, κοινωνικών λειτουργών κ.ο.κ.

Εξάλλου αυτό το σύστημα απαλλαγών από το διδακτικό χρόνο προέκυψε μετά από παραχώρηση προνομίων, επί ημερών της κυβέρνησης ΔΗΣΥ, σε άλλες εποχές.

Ωστόσο, πλέον το Υπουργείο οφείλει να αποδεχτεί ένα πλαίσιο στο οποίο πρέπει να συζητηθεί και το θέμα των εκατοντάδων αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε διάφορες θέσεις εκτός εκπαίδευσης, ακόμα και εκτός του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου και πάλιn να εξοικονομηθούν πόροι για την παιδεία.

Καλούμε λοιπόν εκ νέου το Υπουργικό Συμβούλιο, με την ευκαιρία της αυριανής συνεδρίασης του στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, να κινηθεί στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος με την απόσυρση των προηγούμενων αποφάσεων. Όλα τα υπόλοιπα θέματα μπορούν να τεθούν εκ νέου στους εκπαιδευτικούς και να συζητηθούν σε ηπιότερους τόνους και όχι υπό την μορφή τετελεσμένων και εκβιασμών.