Λίγο πριν την αποχώρηση του κ. Άιντε, δυστυχώς ο ίδιος εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των συνομιλιών. Αυτή τη φορά, λόγω της προετοιμασίας του “απολογισμού” των διαδικασιών στις οποίες συμμετείχε κατά τη διάρκεια της θητείας του και της -κατ’ αυτόν- συμβολή όλων των μερών.

Με δεδομένη τη μεροληψία Άιντε υπέρ των τουρκικών θέσεων, είναι προφανής ο κίνδυνος η δική του προσέγγιση να επιχειρηθεί να θεωρηθεί θέση των Ηνωμένων Εθνών. Κάτι τέτοιο εκτός από επιζήμιο για την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι και καταφανώς αντίθετο στην κοινή λογική περί δικαίου. Η κυβέρνηση με τη συστηματική ανοχή της προς το πρόσωπό του, έχει μερίδιο ευθύνης για όσα μπορεί να σημαίνει ο καθορισμός του πλαισίου των συνομιλιών από τον ίδιο, στη μετά – Άιντε εποχή.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ελπίζουμε οι όψιμες εξάρσεις του Προέδρους Αναστασιάδη να μην έχουν μόνο εσωτερική στόχευση ενόψει εκλογών, αλλά να αποτυπωθούν και θεσμικά προς τα Ηνωμένα Έθνη, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως ο κ. Άιντε δεν χαίρει της εμπιστοσύνης για να αποτυπώσει αμερόληπτα όσα προηγήθηκαν, κατά τη διάρκεια της θητείας του. Η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει την ενεργό συμβολή του ίδιου του Γενικού Γραμματέα, κ. Γκουτέρες, στην προετοιμασία του απολογισμού, που θα μας οδηγήσει στη συνέχεια των συνομιλιών.