Η ενεργειακή φτώχεια στην Κύπρο κτυπάει κόκκινο, καθώς δύο συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν ανάβοντας κάρβουνα, ενώ τρίτο άτομο πέθανε όταν τα ρούχα του άρπαξαν φωτιά από ηλεκτρικής θερμάστρα που άφησε να δουλεύει το βράδυ.

Η ενεργειακή φτώχεια, ορίζεται ως η δυσκολία ή αδυναμία ενός νοικοκυριού να εξασφαλίσει επαρκή θέρμανση στην κατοικία του και να έχει πρόσβαση σε άλλες βασικές υπηρεσίες ενέργειας σε λογική τιμή. Η ενεργειακή φτώχεια στην Κύπρο φτάνει το 46% του πληθυσμού μας, σύμφωνα με στοιχεία του 2020.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εδώ και χρόνια επισημάνουμε το πολύ σοβαρό πρόβλημα της ενεργειακής φτώχεια που έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγειά και ποιότητα ζωής των κατοίκων της Κύπρου και του πλανήτη μας. Οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, τα χαμηλά εισοδήματα των πολιτών αλλά και οι κατοικίες με κακή μόνωση οδηγούν με σταθερό ρυθμό σε αύξηση των ατόμων που υποφέρουν λόγω της ενεργειακής φτώχειας.

Το κράτος πρέπει να αναπτύξει άμεσα στρατηγικές και να εφαρμόσει δράσεις σε τέσσερις βασικούς άξονες:

  1. αλλαγές σε πολιτικές που θα οδηγήσουν σε μείωση των εξόδων των νοικοκυριών
  2. ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού για σωστή ενεργειακή συμπεριφορά των ενοίκων
  3. αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης και βοηθημάτων σε οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων
  4. αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ο κόσμος υποφέρει. Με αυτή την τραγική εξέλιξη δεν υπάρχουν άλλα περιθώριά καθυστέρησης. Ο κρατικός μηχανισμός και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να δράσουν άμεσα, πριν θρηνήσουμε άλλα θύματα.