Δικαιώθηκε η θέση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σε σχέση με το ταμείο υδρογονανθράκων, για το οποίο εκφράσαμε τις έντονες επιφυλάξεις. Τελικά Κυβέρνηση και κόμματα ικανοποίησαν με τις τροποποιήσεις τους τις παράλογες απαιτήσεις των Τούρκων, παραβλέποντας τις ανάγκες του Κυπριακού λαού και του περιβάλλοντος.

Νοείται βέβαια ότι η Τουρκική μισαλλοδοξία δεν ικανοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να εκφραστεί ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου μέσω του Τούρκου βουλευτή Αχμέτ Γιλντίζ σε έντονο ύφος, ο οποίος μίλησε για εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο λαούς και γίνονται μονομερώς από τους Ελληνοκύπριους.

Από την άλλη ο λεγόμενος Υπουργός Εξωτερικών στα κατεχόμενα Κουντρέτ Οζερσαί άδραξε την ευκαιρία της παρουσίας του στην 46η σύνοδο των υπουργών εξωτερικών των ισλαμικών χωρών και μετέφερε προς τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμική Διάσκεψης στο Αμπού Ντάμπι ότι αυτό που ψηφίστηκε από την Κυπριακή Βουλή δεν είναι ένα ταμείο όπως έπρεπε να ήταν και πως παρ’ ότι γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί μια άλλη εντύπωση, το ταμείο αυτό θα ωφελήσει μόνο τους Ελληνοκύπριους.

Κατά την άποψή του, συνέχισε, πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί αυτό το διεθνές ταμείο για το θέμα του φυσικού αερίου και προς αυτή την κατεύθυνση όπως και προς την πλευρά των εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί και από τις δύο πλευρές στην Κύπρο, θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση από τον διεθνή παράγοντα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι η επικοινωνιακού χαρακτήρα ψήφιση του νόμου προκειμένου να σταλούν κάποια μηνύματα για το Κυπριακό έχει αποτύχει πλήρως. Στάλθηκαν τελικά στον Κυπριακό λαό αρνητικά μηνύματα, καθώς αισθάνεται για ακόμη μια φορά ότι η ηγεσία του τον έχει πουλήσει για χάριν – δήθεν – του Κυπριακού.