Δηλώσεις βουλευτή Λευκωσίας, κ. Γιώργου Περδίκη, προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ανταποκρινόμαστε θετικά στην χθεσινοβραδινή έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για ανακωχή, για να πέσουν οι τόνοι της εσωτερικής αντιπαράθεσης. 

Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Καταρχάς, πρέπει να συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο για να υπάρξει ενημέρωση για τη συγκρότηση και τις εργασίες της Επιτροπής για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που βρίσκεται στο Μοντ Πελεράν.

Πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση, για τις παραχωρήσεις που έγιναν στην τ/κ πλευρά, όσον αφορά τον τομέα της διακυβέρνησης, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συζήτηση για το περιουσιακό, ποιος είναι αυτός ο χάρτης, για τον οποίο υπάρχει επιλεκτική ενημέρωση, αφού κάποιοι φαίνεται να γνωρίζουν το περιεχόμενο του χάρτη που κατάθεσαν οι Τ/κ. Να μας ενημερώσει για τις γνωματεύσεις των νομικών, τις οποίες ουδέποτε έχουμε διαβάσει και όπως πληροφορούμαστε η ενημέρωση που τύχαμε στην τελευταία συνεδρίαση ήταν πλημμελής. Υπάρχουν θέματα τα οποία ουδέποτε παρουσιάστηκαν ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων.

Εάν ο Πρόεδρος θέλει ανακωχή, θα πρέπει να δώσει την ευκαιρία στις πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα, να προσέλθουν σε μια ειλικρινής σχέση συνεργασίας, για να σταματήσει αυτή η αντιπαράθεση, την οποία δυστυχώς, τροφοδοτούν οι κύκλοι του προεδρικού, με την επίθεση που εξασκούν τα φιλικά μέσα ενημέρωσης, εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Κοτζιά, την οποία με την ευκαιρία αυτή – για άλλη μια φορά – καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε.

Πως μπορεί να υπάρξει ανακωχή και συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, όταν συνεχίζεται αυτή η καταιγιστική επίθεση από τον φιλοκυβερνητικό τύπο εναντίον του κ. Κοτζιά; Και γιατί δεν απευθύνεται προς αυτούς ο κ. Αναστασιάδης, ως δικές του δυνάμεις, για να σταματήσουν τα πυρά εναντίον του ΥΠΕΞ;
Αυτοί πρέπει να σταματήσουν πρώτα να βάλουν για να υπάρξει ησυχία και ηρεμία στο εσωτερικό μέτωπο.

Αναφορικά με την εμπλοκή της Ρωσίας, πρέπει να θυμάστε ότι εμείς επιμέναμε η Κυπριακή Κυβέρνηση να διεκδικήσει και να απαιτήσει τη συμμετοχή και των πέντε Μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη διαδικασία της διάσκεψης της Γενεύης. Μπορεί να τοποθετήθηκε θετικά σε αυτή την ιδέα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όμως υπογραμμίζουμε ότι ο Πρόεδρος δε διεκδίκησε δυναμικά και δεν απαίτησε, να συμμετέχουν τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διάσκεψη της Γενεύης. Σωστά υπάρχει η πληροφόρηση ότι συμφώνησε, αλλά από το συμφωνώ στο διεκδικώ υπάρχει μια μεγάλη διαφορά και σε αυτή τη διαφορά βγήκαμε χαμένοι. Εμείς επαναλαμβάνουμε, ότι πρέπει να διεκδικηθεί, να ζητηθεί, να απαιτηθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις περαιτέρω διαδικασίες της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό να συμμετέχουν και τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.