Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την έκθεση Γκουτέρες και τις ίσες αποστάσεις που διατηρεί σε σχέση με τις ευθύνες για το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, αποτυπώνουν την αδυναμία του Προέδρου Αναστασιάδη, να πετύχει έστω μια αναφορά στον αυταπόδεικτο ρόλο της Τουρκίας για την εξέλιξη αυτή.

Αναρωτιόμαστε ωστόσο, αν ακόμα και μετά τις υποχωρήσεις του, δεν κατάφερε να πείσει τα Ηνωμένα Έθνη και τον διεθνή παράγοντα για την τουρκική αδιαλλαξία, τότε αυτές σε τι εξυπηρετούν; Εκτός και αν οποιοσδήποτε σώφρων άνθρωπος θεώρησε ποτέ πως οποιοδήποτε σχέδιο λύσης που θα περιλάμβανε τις υποχωρήσεις Αναστασιάδη, θα μπορούσε να εγκριθεί από τον κυπριακό λαό.

Είναι καιρός ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αποσύρει τις απαράδεκτες υποχωρήσεις του  Κραν Μοντάνα για εκ Περιτροπής Προεδρία, βέτο ή αριθμητική ισότητα σε όλα τα επίπεδα, δικαιώματα Τούρκων υπηκόων, προτεραιότητα του παράνομου χρήστη κοκ κατά τρόπο τελεσίδικο. Πρέπει να σταματήσει να μιλά για “πλαίσιο Γκουτέρες” εάν αυτό περιλαμβάνει τις υποχωρήσεις Αναστασιάδη. Πρέπει επιτέλους να αλλάξει πολιτική έναντι του τουρκικού επεκτατισμού.

Αποδείχτηκε στη πράξη, ότι ο εξευμενισμός του θηρίου του τουρκικού επεκτατισμού, δεν οδηγεί στην εξημέρωσή του.