Η έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι μεν καταπέλτης για την ίδια την Άγκυρα καθώς σε αυτή καταγράφεται η συνέχιση της καταπάτησης βασικών ελευθεριών και η μη τήρηση συμφωνιών που προκύπτουν από την ενταξιακή της πορεία, αλλά όσον αφορά το Κυπριακό υπάρχουν επικίνδυνες αναφορές.

Η έκθεση αναφέρεται σε «συμφωνία που επιτεύχθηκε στις συνομιλίες του Κρανς Μοντανά» ενώ αναφορά γίνεται και σε επίπεδο αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ με την Τουρκίας, ώστε να υπάρξει εξυπηρέτηση οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων.

Η αναστολή της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ μπορεί ως ένα σημείο να ικανοποιεί κάποιους αλλά η έκθεση που τη συνοδεύει δεν φαίνεται σε καμιά περίπτωση να αγγίζει τις απειλές της Άγκυρας προς την Κυπριακή Δημοκρατία ή να αναφέρεται σε λύση του Κυπριακού σε αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ίδια η ΕΕ.

Στα θετικά της έκθεσης καταγράφουμε και την επανάληψη της αναφοράς στο τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακκούγιου και την υποχρέωση της Τουρκίας να λάβει υπόψη της τις ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.