Το θέμα της διαφάνειας στο θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» και οι πρακτικές που εφαρμόζει η Κύπρος, σχολιάστηκαν κατά συνάντηση που είχε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Με αυστηρό ύφος ξεκαθάρισε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι γνωρίζουμε ποιοι είναι άνθρωποι που βρίσκονται εντός της Ένωσης μας.

Ο κ. Κατάινεν πρόσθεσε επίσης ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις κατά τις οποίες η παραχώρηση υπηκοότητας σε κάποιον έχει προκαλέσει κάποια θέματα ασφαλείας, ή έχει ενθαρρύνει την φοροδιαφυγή ή είχε άλλα αρνητικά επακόλουθα. Τα ίδια επανέλαβε και σήμερα ο κ. Κατάινεν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, προκαλώντας τις αντιδράσεις ορισμένων βουλευτών.

Είναι με ικανοποίηση που διαπιστώνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει ως επί το πλείστων την ουσία της πρότασης νόμου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών η οποία απορρίφθηκε στις 20 Απριλίου από όλα τα κόμματα, θέτοντας έτσι πάνω από το δημόσιο συμφέρον τα συμφέροντα ημετέρων εμπλεκόμενων.

Υπενθυμίζουμε την ύπαρξη από μέρους των Οικολόγων νέας πρότασης νόμου η οποία βρίσκεται ενώπιον της ολομέλειας και αφορά αυτή την φορά την υποχρέωση της έκδοσης σχεδίων μέσω κανονισμών που θα ελέγχονται από την Βουλή των Αντιπροσώπων, ως η άλλη εισήγηση του κ. Γίρκι Κατάινεν. Σημειώνεται ότι ο Υπουργός εξαγγέλλει νέο ανανεωμένο σχέδιο κινήτρων για τους επενδυτές έναντι διαβατηρίου, το οποίο όμως και πάλι θα είναι της απόλυτης επιλογής της κυβέρνησης.

Η πρόταση μας αυτή, η οποία καθυστερεί να ψηφιστεί, την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται τη διαφάνεια και τον έλεγχο από την βουλή, ευχόμαστε ότι μετά τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βγει από τα συρτάρια και θα τύχει σοβαρής υποστήριξης, προκειμένου να σταματήσει η χαώδης και ασύδοτη κατάσταση με τα «χρυσά διαβατήρια».

Σημειώνουμε ότι η Βουλγαρία, μία από τις τρεις χώρες της ΕΕ, μαζί με την Κύπρο και τη Μάλτα, οι οποίες σήμερα χορηγούν την υπηκοότητα με αντάλλαγμα τις επενδύσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της «The Telegraph», ανακοίνωσε μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης της ότι το σχέδιο δεν απέφερε σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη χώρα της ΕΕ, τονίζοντας ότι η πρακτική αυτή αν συνεχιστεί θα μπορούσε να βοηθήσει τους εγκληματίες και προχωρεί στην κατάργηση του.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, συμφωνώντας κ. Γίρκι Κατάινεν, πιστεύουμε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ασφάλεια, εμπιστοσύνη ή διαφάνεια και είμαστε κατά της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ή των απειλών στην ασφάλεια μας. Ως εκ τούτου η Κύπρος δεν μπορεί να συνεχίσει να παραμείνει η χώρα της βίζας, της μίζας και των ουρανοξυστών.