Η προωθούμενη, από τον Πρόεδρο της Βουλής, κατάργηση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών αποτελεί ένα βήμα υποβάθμισης της Βουλής, που μόνο αρνητικά θα επηρεάσει την ποιότητα του κοινοβουλευτικού έργου.
Το γεγονός μάλιστα ότι ως επιχειρηματολογία χρησιμοποιούνται οι συστηματικές απουσίες βουλευτών, δεν μπορεί παρά να μας προκαλεί ερωτήματα για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το θέμα των απουσιών των βουλευτών. Αντί να φροντίσει ο Πρόεδρος της Βουλής, όπως είχε αναγγείλει με την εκλογή του, ώστε οι βουλευτές να παρίστανται στις συνεδριάσεις, επιλέγει να μειώσει τις ίδιες τις συνεδριάσεις, δια της κατάργησης των Επιτροπών, για να χαμηλώσει τον πήχυ των ευθυνών των βουλευτών. Το πιο πιθανό είναι ότι πάλιν θα συνεχίσουν τις απουσίες και κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί.
Την ίδια ώρα δεν παραβλέπουμε ασφαλώς τις ευθύνες και των κομμάτων, ιδίως δε του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, που μολονότι οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες είναι οι πολυπληθέστερες, βουλευτές τους απουσιάζουν συχνά από συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών Επιτροπών.
Αυτό που χρειάζεται είναι να μειωθούν οι απουσίες των βουλευτών και όχι να ψάχνουν να μειώσουν τις Επιτροπές. Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είμαστε κάθετα αντίθετοι στη μείωση του αριθμού των Επιτροπών. Ιδιαίτερα μάλιστα θεωρούμε εγκληματικό πισωγύρισμα την συγχώνευση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος με αυτή της Γεωργίας.
Αυτή η πρόταση φανερώνει που έχουν “γραμμένο” το περιβάλλον ορισμένοι σε αυτή τη χώρα.