Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, προσκαλεσμένος στην χθεσινή εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», του τηλεοπτικού σταθμού Sigma, είπε ότι εάν η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν έχει διαμαρτυρηθεί στη Ρωσική Κυβέρνηση για τη συμφωνία της με τη Τουρκία για τους S-400, τότε αυτό ισοδυναμεί με πράξη προδοσίας.

Σήμερα η κα. Χριστοφίδου (στην ίδια εκπομπή), είχε φιλοξενούμενο τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Προδρόμου, στον οποίο απεύθυνε το ερώτημα, αλλά αυτός απέφυγε επιμελώς να απαντήσει.

Αρά το ερώτημα παραμένει. Η κυπριακή κυβέρνηση που «έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την Ρωσία», όπως είπε ο ίδιος ο κ. Προδρόμου, έχει προβεί σε διαβήματα προς τη κυβέρνηση της φίλης αυτής χωράς για την στρατηγικής συμφωνία της με τη Τουρκιά, η οποία σαφώς και στρέφεται κατά των συμφερόντων της Κύπρου;

Η Τουρκία – όταν αγόρασε η Κύπρος από τη Ρωσία τους S-300 στα μέσα της δεκαετίας του 90 – όχι μόνο διαμαρτυρήθηκε στη Ρωσία, αλλά απείλησε και με μετρά αντίδρασης, «χωρίς όριο» μάλιστα.

Αν δεν έγινε όντως καμία διαμαρτυρία για την πώληση των S-400 από τους Ρώσους στην Τουρκιά – σε διπλωματικό επίπεδο τουλάχιστον – τότε μπορούμε όντως να μιλούμε για ακόμα μια πράξη προδοσίας.

Από την άλλη, ενώ αναγνωρίζουμε ότι ορθώς η Κυπριακή Δημοκρατία έθεσε διπλωματικά την διαμαρτυρία της για τη συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας για το Άκκουγιου, αυτό δεν είναι αρκετό. Η Τουρκιά πρέπει να δεχτεί μεγαλύτερη πίεση σε όλα τα διεθνή φόρουμ για την επικίνδυνη επιλογή της να κατασκευάσει εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στα παράλια της Κύπρου.